4475
Μια γυναίκα και ένα παιδί προσπαθούν να απομακρυνθούν από μια πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικές βόμβες στο Κίεβο | Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

H 21η ημέρα του πολέμου: Προς ειρηνευτική συμφωνία 15 σημείων;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2022, 23:20
Μια γυναίκα και ένα παιδί προσπαθούν να απομακρυνθούν από μια πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικές βόμβες στο Κίεβο
|Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

H 21η ημέρα του πολέμου: Προς ειρηνευτική συμφωνία 15 σημείων;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2022, 23:20

Η 21η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε με κάποιες ελπίδες. Οι συνομιλίες μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας συνεχίζονται εκ νέου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για διαπραγματεύσεις «πιο ρεαλιστικές» και η Μόσχα βάζει στη συζήτηση ένα «μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας». Την ίδια ώρα το μήνυμα της παρουσίας τριών πρωθυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ στο φλεγόμενο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς Κίεβο το βράδυ της Τρίτης, ήταν ηχηρό και ακούστηκε σε όλον τον κόσμο —και λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε η είδηση για μια ειρηνευτική συμφωνία στα σκαριά. Ομως ο πόλεμος συνεχίζεται…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:11 Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

23:04 Μπορεί το Κρεμλίνο να αγνόησε την ιδέα του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ να προκαλέσει σε μονομαχία τον πρόεδρο Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το γάντι όμως σήκωσε  ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν και λάτρης των πολεμικών τεχνών.

Απευθύνθηκε στον Μασκ με το γυναικείο όνομα «Ιλόνα», σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σωματική δύναμη να αναμετρηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είναι λάτρης του τζούντο και «τρόμος για τη Δύση» (όπως είπε τουλάχιστον). Αντιπρότεινε δε στον μεγιστάνα να πάει για προπόνηση σε κάποιο από τα πολλά αθλητικά κέντρα της Τσετσενίας για «να μεταμορφωθεί από τρυφερή Ιλόνα σε ανδροπρεπή Ελον».

22:34 Μια τραγική ιστορία, αλλά και μια ιστορία γενναιοότητας: Η Ολγα Σεμιντιάνοβα υπηρετούσε από το 2014 στο υγειονομικό του ουκρανικού στρατού. Σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή του Ντονέτσκ στις 3 Μαρτίου. Ηταν μητέρα 12 παιδιών, από τα οποία έξι ήταν υιοθετημένα.

22:15 Δορυφορικές φωτογραφίες από το θέατρο της Μαριούπολης δείχνουν ότι οι Ουκρανοί είχαν γράψει με μεγάλα γράμματα «Παιδιά» ώστε να είναι σαφές ποιοι είναι μέσα σε αυτό. Η φωτογραφία είναι από τις 14 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από τον βομβαρδισμό.

21:53 Άλλη μία συνομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ξένο ηγέτη, αυτή τη φορά με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Ερντογάν για τη «σημαντική υποστήριξη» που προσφέρει «ένας φίλος της Ουκρανίας».

21:45 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, κατά τη συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

21:26 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί την Πέμπτη μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στα μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, σε ειδική συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης.

21:22 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι εγκληματίας πολέμου» είπε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

20:52 Ελεύθερος αφέθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από ρώσους στρατιώτες την περασμένη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο ”Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου και πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος της Μελιτόπολης «αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του».

20:50 Η Μόσχα απέκλεισε από την Τετάρτη την δυνατότητα πρόσβασης των ρώσων πολιτών στον ιστότοπο BBC News, μια ενέργεια που η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «αρχή των απαντήσεων στον πόλεμο της πληροφόρησης που ξεκίνησε η Δύση εναντίον της Ρωσίας».

«Η πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη και δίκαιη πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει να στερείται ο ρωσικός λαός», ήταν η αντίδραση του BBC σε σχόλιο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστήσουμε το BBC News προσβάσιμο στη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε το βρετανικό ΜΜΕ. Λίγο αργότερα ρωσική υπηρεσία του βρετανικού δικτύου δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στον ιστότοπό του χρησιμοποιώντας ένα VPN.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή, η Roskomnadzor, απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στους ιστότοπους τουλάχιστον τριάντα ακόμη ΜΜΕ, ενισχύοντας περαιτέρω τον έλεγχο για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο σχετικά με τη σύρραξη στην Ουκρανία.

20:30 Το υπουργείο Aμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στόχευσε θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

20:02 Ρωσικών βομβαρδισμών συνέχεια: Ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν ζημιές και πυρκαγιά σε σπίτια και σε γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου, όπως είπε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

19:55 Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχαν «συνομιλία σε εγκάρδιο κλίμα», μέσω Διαδικτύου, με κύριο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στις κινήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με στόχο να ξεπεραστούν οι συνέπειές της».

19:50 Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο γεμάτο αμάχους στη Μαριούπολη. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για μια τεράστια έκρηξη στο σημείο όπου είχε βρει καταφύγιο μεγάλος αριθμός ενηλίκων και παιδιών.

19:24 Τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

19:11 Δέκα άνθρωποι, που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία. «Ρώσοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που είχαν σχηματίσει ουρά για να αγοράσουν ψωμί, κοντά σε ένα παντοπωλείο, σε μια συνοικία στο Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η ουκρανική γενική εισαγγελία.

18:55 Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης «έφτασε αισίως στη Ζαπορίζια, όλα καλά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Οπως προσθέτουν θα διανυκτερεύσει εκεί γιατί «Δεν επιτρέπεται κυκλοφορία το βράδυ» προσθέτουν. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού είχε αρχίσει χθες Τρίτη.

18:46 Ο Μάικλ ΜακΚολ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από το Τέξας και ανώτατο στέλεχος του κόμματός του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, αποκάλυψε ότι «συστήματα αεράμυνας S-300 στάλθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ ή ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους». Τρία μέλη του ΝΑΤΟ κατέχουν αυτό το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα: η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

18:31 Δικαίωση για την Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με την προκαταρκτική απόφαση έπειτα από την προσφυγή του Κιέβου.

«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. […] Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

18:25 Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες, στην ανατολική πτέρυγά του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

17:57 Παρά τα όσα ζήτησε την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η αντίθεση του Τζο Μπάιντεν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει.

17:21 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Ηταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

!! 17:11 Οι Financial Times ανέφεραν ότι ρώσοι και ουκρανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια συμφωνία 15 σημείων που μπορεί να λήξει τον πόλεμο. Οι FT επικαλούνται τρία άτομα με συμμετοχή στις συνομιλίες:

Η Ουκρανία και η Ρωσία έκαναν σημαντική πρόοδο με ένα σχέδιο ειρήνευσης 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας αν το Κιέβο διακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, ανέφερε το έγκυρο βρετανικό φύλλο.

Πάντως η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρθηκαν οι FT είναι προσχέδιο και αποτυπώνει κυρίως τις ρωσικές θέσεις.

Το υπό συζήτηση σχέδιο ικανοποιεί τη βασική αξίωση της Μόσχας, περί ουδετερότητας, ενώ παράλληλα η Ουγγαρία λαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και Τουρκία (!) σε περίπτωση μελλοντικής εξωτερικής απειλής.

17:01 Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που θα συνδέει τα δικά τους ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά συστήματα μηνυμάτων, δήλωσε σήμερα ρώσος βουλευτής, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να απαντήσει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στο δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα.

17:00 Φωτογραφίες με παιδιά που υποφέρουν στην Ουκρανία, δημοσίευσε η Αντζελίνα Τζολί στο Instagram.

«Εκτός από τα εκατομμύρια που έχουν διαφύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξοριστεί μέσα στην χώρα τους, πολλοί είναι παγιδευμένοι, χωρίς βοήθεια με κινδύνους. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, τα παιδιά θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα -σε τραύματα, χαμένες παιδικές ηλικίες και διαλυμένες ζωές», έγραψε η διάσημη ηθοποιός. που έχει την ιδιότητα της «ειδικής απεσταλμένης» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelina Jolie (@angelinajolie)

16:37 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε την Πέμπτη με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «είπε στον στρατηγό Πατρούσεφ ότι αν η Ρωσία σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας, τότε πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνεται στο σώμα των μελών του Κογκρέσου | J. Scott Applewhite/Pool via REUTERS

!! 16:10 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε το Κογκρέσο σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σήμερα να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας και να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

!! 15:51 Σε νέα δημόσια παρέμβασή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για τον ρόλο της στην Ουκρανία. «Ολος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι οι Δυτικοί που ωθούν την Ουκρανία «να συνεχίσει την αιματοχυσία», παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.

Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας, επέμεινε ο Πούτιν, προφανώς ξεχνώντας ότι ήταν η Ρωσία που επιτέθηκε στην Ουκρανία.

Η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και να διαμελίσει τη Ρωσία, είπε.

«Εάν η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν καταλαβαίνει τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

15:42 Μια εικόνα από άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ στη Βόννη στη Γερμανία, που μετέδωσε το Reuters. Σε γερμανικά εμπορικά έχουν ήδη καταγραφεί ελλείψεις σε μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλλά και βασικών ειδών όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά, καθώς πολλοί καταναλωτές, σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες. Κάποια σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς.

(REUTERS/Erol Dogrudogan)

15:33 Μιλώντας πλάι στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ελπίζει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένα βήμα προς τη διαρκή ειρήνη.

15:28 Η Ιταλία προχώρησε στην κατάσχεση κτιριακού συγκροτήματος στη Σαρδηνία που ανήκει στον ρώσο επιχειρηματία Πιότρ Ολεγκόβιτς Αβεν, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους που σχετίζονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από την εισβολή της Ουκρανίας.

!! 15:19 Οι παραλληλισμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την 11η Σεπτεμβρίου σφράγισαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο ίδιος ζήτησε από τους αμερικανούς νομοθέτες να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξει Ρώσος που να εισπράξει «δεκάρα» για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του ουκρανικού λαού.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα την ειρήνη», είπε.

«Αν η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι πολλή για να το ζητήσω, η Ουκρανία χρειάζεται αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας», προσέθεσε.

Ο Ζελένσκι μιλάει σε γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ (Andrew Angerer/Pool via REUTERS)

Τα μέλη του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Ζελένσκι.

15:15 Η Ουκρανία χρειάζεται πάνω απ’ όλα περισσότερες προμήθειες όπλων για να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα μετά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Φιάλα τόνισε ότι η αντιπροσωπεία του –στην οποία συμμετείχαν επίσης οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Σλοβενίας– συζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων, παροχή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και πιθανά μελλοντικά διπλωματικά βήματα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

!! 15:00 Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους που στέκονταν στην ουρά για να προμηθευτούν ψωμί στην πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

14:02 Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στον ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς καθότι ο τελευταίος διαθέτει (και) πορτογαλικό διαβατήριο. Σύμφωνα με το Reuters, επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας είπε ότι ο νόμος που επιτρέπει στους απογόνους των σεβαραδιτών εβραίων να αποκτούν την υπηκοότητα έχει ήδη αυστηροποιηθεί αλλά αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να ισχύουν αναδρομικά. Ο Αμπράμοβιτς, για τον οποίο έχουν υποβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, έχει και ισραηλινό διαβατήριο.

13:45 Ενα tweet του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μια γιαγιά σώζει μια γάτα, οι υπερασπιστές μας σώζουν μια γιαγιά».

!! 13:33 Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

12:59 Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος διεκδικεί έναν αναβαθμισμένο ρόλο ειδικού διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό και προ ημερών είχε φιλοξενήσει μια τριμερή στην Αττάλεια, θα πάει και στο Κίεβο.

Ο Λαβρόφ καλωσορίζει τον Τσαβούσογλου στη Μόσχα (REUTERS/Maxim Shemetov/Pool)

!! 12:55 Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

11:49 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα», αφού ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν πάρει «μια ρεαλιστική τροπή».

Ο Τζόνσον, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις αφού η Βρετανία σταμάτησε να εισάγει πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, επεσήμανε ότι κατανοεί «τη ρεαλιστικότητα της θέσης» που εξέφρασε ο Ζελένσκι.

11:44 «Εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν λίγο πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ αντέδρασε άμεσα και με ενότητα στη ρωσική εισβολή. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν λάβει αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρέχουν σημαντική στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα έχουμε ενισχύσει τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

11:10 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

!! 10:47 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», κατέληξε ο Λαβρόφ.

09:56 Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής 103 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερα από 400 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 59 από αυτά έχουν καταστραφεί, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

09:11 Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια του Χάρκοβου ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

08:57 Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, ο Αντρίι Μέλνικ, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» τη μεσολαβητική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ως γνωστόν είχε μεταβεί στη Μόσχα για να μεταπείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις –ή σχέσεις εξάρτησης καθώς ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι ουσιαστικά υπάλληλος του ρώσου προέδρου ως στέλεχος της Rosneft.

«Το ζήτημα θεωρείται απολύτως λήξαν σε ό,τι μας αφορά», ανέφερε ο Αντρίι Μέλνικ στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Για το Κίεβο «περαιτέρω επαφές με τον Σρέντερ δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι φυσικά λυπηρό να βλέπεις πως το πράγμα ξέφυγε», πρόσθεσε με νόημα.

08:30 Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Libération την Τετάρτη.

08:20 Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι περίπου 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης, χρησιμοποιώντας τα δικά τους μεταφορικά μέσα, κατάφεραν να φύγουν από την πόλη, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις στρατιές της Ρωσίας.

!! 07:58 Νέους βομβαρδισμούς συγκροτημάτων κατοικιών στο Κίεβο ανέφεραν οι ουκρανικές Αρχές. Την Τρίτη, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν πολυκατοικία στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πολυκατοικία στο Κίεβο επλήγη από ρωσική βόμβα το πρωί της Τετάρτης (Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

06:01  Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

!! 05:33 Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές. Αυτό ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ο ίδιος, σε συνέχεια της ηχηρής παρουσίας των πρωθυπουργών της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας στο Κίεβο δήλωσε:

«Καλώ όλους τους φίλους της Ουκρανίας να επισκεφθούν το Κιέβο. Μπορεί να είναι επικίνδυνα εδώ. Γιατί ο ουρανός μας δεν έχει κλείσει ακόμα για ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα. Δεν έχει παρθεί ακόμη η απόφαση για ενίσχυση του οπλοστασίου μας στον αέρα. Δεν έχουμε παραλάβει αεροπλάνα. Αλλά… Ξέρετε σίγουρα ότι τα βλέμματα όλων των λαών του κόσμου είναι τώρα στραμμένα στην πρωτεύουσά μας, στους Ουκρανούς. Έτσι όλοι όσοι είναι μαζί μας θα λάβουν ευγνωμοσύνη. Όχι μόνο το δικό μας, αλλά και άλλων εθνών του κόσμου».

03:40 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

01:21 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τυπικά αφιερωμένης σε οικονομικά θύματα που οργάνωσε η εφημερίδα Die Welt στο Βερολίνο.

00:40 Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι -στο μέσον με τα λευκά μαλλιά- κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας – η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

00:19 Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην ΕΕ, αλλά η οικονομία της Ένωσης δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και θα αυξηθεί κι άλλο… αλλά δεν θα εισέλθουμε σε ύφεση», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», διαβεβαίωσε.

!! 00:10 Μετά τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει:

«Σε μια στιγμή που οι περισσότεροι πρεσβευτές έχουν φύγει από την Ουκρανία, λόγω της γενικευμένης εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτοί οι αξιωματούχοι, ηγέτες των όμορφων και ανεξάρτητων ευρωπαϊκών χωρών τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μοίρα μας, είναι εδώ για να μας υποστηρίξουν. Είναι ένα σπουδαίο, ένα γενναίο, σωστό και φιλικό βήμα. Και είμαι σίγουρος ότι με τέτοιους φίλους, με τέτοιες χώρες, τέτοιους γείτονες και εταίρους, θα νικήσουμε».

Ο Ζελένσκι στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις με τους Ματέους Μοραβιέτσκι της Πολωνίας, Γιάνεζ Γιάνσα της Σλοβενίας και Πετρ Φιάλα της Τσεχίας

00:01 Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε δυναμικά, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία δεν είναι και τόσο μακριά. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 599,10 μονάδων (+1,82%), στις 33.544,34 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 367,40 μονάδων (+2,92%), στις 12.948,62 μονάδες.  Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 89,34 μονάδων (+2,14%), στις 4.262,45 μονάδες.

Διαβάστε: Η 20η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...