168
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, αριστερά, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ιστορική στροφή: Η Αρμενία έτοιμη να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 21:50
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, αριστερά, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ιστορική στροφή: Η Αρμενία έτοιμη να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 21:50

Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνάψει διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξει τα σύνορά της με την Τουρκία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε «παραγωγικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Μιρζογιάν (που είχε βρεθεί το Σάββατο στο φόρουμ της Αττάλειας) καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις της μετά από δεκαετίες εχθρότητας.

«Χαίρομαι που ακούω από τον τούρκο ομόλογό μου ότι υπάρχει η πολιτική θέληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ακόμη ο Μιρζογιάν.

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών στην Αττάλεια ήταν οι πρώτες  από το 2009. Οι δύο χώρες δεν είχαν ποτέ διπλωματικές σχέσεις από την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Αρμενίας, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ ως σήμερα.

Η γενοκτονία 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915, την οποία η Τουρκία αρνείται είναι το μεγαλύτερο από τα ζητήματα που τις χωρίζουν.  Η Τουρκία, όπως σημειώνει το Reuters, παραδέχεται μεν ότι σκοτώθηκαν Αρμένιοι σε συγκρούσεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές ή ότι συνιστούν γενοκτονία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...