360
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ απευθύνεται στα μέλη του Κογκρέσου | Scott Applewhite/Pool via REUTERS

Με αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και στην 11η Σεπτεμβρίου η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 16:10
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ απευθύνεται στα μέλη του Κογκρέσου
|Scott Applewhite/Pool via REUTERS

Με αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και στην 11η Σεπτεμβρίου η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 16:10

Αναφορές στην αμερικανική ιστορία είχε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, με την οποία ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και περισσότερα δυτικά όπλα για τη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά του Περλ Χάρμπορ το 1941.

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι. «Slava Ukraina» («Δόξα στην Ουκρανία»), είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, υποδεχόμενη τον ουκρανό πρόεδρο.

«Στη σπουδαία Ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη τη φρικτή ημέρα του 2001», είπε.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», τόνισε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεπερνά την Ουκρανία, είπε ακόμη ο ουκρανός ηγέτης και συμπλήρωσε: έχει σχέση με τη δημοκρατία, την ελευθερία και το να επιλέγεις τον δρόμο που θες.

Επικαλέστηκε ακόμη τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του. «Εχω μια ανάγκη», είπε, την ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα.

Ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα περιλαμβάνουν και την αποχώρηση όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων. «Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Ρώτησε ρητορικά «αν είναι υπερβολικό» να ζητήσει από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Αν όντως είναι, τότε η Ουκρανία χρειάζεται πολύ περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα από τη Δύση.

Εδειξε ακόμη στα μέλη του Κογκρέσου ένα βίντεο με τον βομβαρδισμό που υφίστανται οι Ουκρανοί, στο οποίο φαίνονταν και παιδιά που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους κλαίγοντας. Μετά, μιλώντας στα αγγλικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είστε ο ηγέτης του έθνους. Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είστε ο ηγέτης της ειρήνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...