302
Ο Ζελένσκι αναζητεί «προδότες» στον περίγυρό του και ανακατεύει την τράπουλα | REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Κυνήγι ρώσων κατασκόπων πίσω από τις ουκρανικές εκκαθαρίσεις;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 11:15
Ο Ζελένσκι αναζητεί «προδότες» στον περίγυρό του και ανακατεύει την τράπουλα
|REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Κυνήγι ρώσων κατασκόπων πίσω από τις ουκρανικές εκκαθαρίσεις;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 11:15

Ο 36χρονος Κιρίλο Μπουντάνοφ, φίλος του Ζελένσκι και επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, είναι ο παράγων που όχι μόνο βγήκε αλώβητος από τις εκκαθαρίσεις που διέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά και ενισχυμένος. Από την περασμένη Δευτέρα ανέλαβε και επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής πληροφοριών, ενός σώματος που δημιουργήθηκε το 2020 από τον ίδιο τον Ζελένσκι και το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό, με τη διαχείριση και με τον έλεγχο όλων των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης είναι ο στρατηγός Ρουσλάν Ντεμτσένκο, ο οποίος έχασε τη θέση του και στο κεντρικό όργανο για την κρατική ασφάλεια. Ο Ντεμτσένκο θεωρείται ύποπτος ότι δεν έκανε αρκετά εναντίον των Ρώσων, ακόμη και ύποπτος για συνεργασία μαζί τους, δηλαδή για προδοσία. Στην ίδια κατηγορία με του Ντεμτσένκο, την «προδοτική», υπήχθη προ ημερών και ο Ιβάν Μπακάνοφ. Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε: «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να απαλλαγούν από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς».

Η ρετσινιά στον Ντεμτσένκο είναι παλιά, του την είχαν κολλήσει από το 2010 κιόλας, όταν επέβαλε τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ουκρανία και βάσει αυτών παρεχωρήθη στους Ρώσους το δικαίωμα χρήσης λιμένων της Κριμαίας. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην προσάρτηση του 2014, λένε οι επικριτές του. Επίσης τον κατηγόρησαν χωρίς αποδείξεις για τις αποτυχίες και για την εξολόθρευση μίας επταμελούς ομάδας ουκρανών κατασκόπων στο Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν στοιχεία, όμως κατηγορούν τον Ντεμτσένκο και για μία «προδοσία» την οποία έκανε, υποτίθεται, το προπέρσινο καλοκαίρι, προειδοποιώντας τους Ρώσους για μία ουκρανική πλεκτάνη. Οι ουκρανοί κατάσκοποι είχαν ιδρύσει μία ψεύτικη «εταιρεία εργολαβιών» στη Λευκορωσία και ψάρεψαν «ρώσους μισθοφόρους που είχαν πολεμήσει στο Ντονμπάς» με σκοπό να τους συλλάβουν. Η πλεκτάνη περιελάμβανε ταξίδι στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας και δήθεν αναγκαστική στάση στο Κίεβο. Εκεί θα έπιαναν τους Ρώσους. Ομως υποτίθεται ότι κάρφωσε ο Ντεμτσένκο και η δουλειά στράβωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...