366
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Umit Bektas

Εκκληση Ερντογάν προς Ρωσία και Ουκρανία να τηρήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 13:19
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Umit Bektas

Εκκληση Ερντογάν προς Ρωσία και Ουκρανία να τηρήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 13:19

Να ενεργήσουν υπεύθυνα και να τηρήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Περιμένουμε από όλους να τιμήσουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις ευθύνες που ανέλαβαν. Θέλουμε όλοι να αποφεύγουν ενέργειες που είναι αντίθετες με το πνεύμα της συμφωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT.

Αντιδρώντας στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού μόλις μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη ενέτεινε τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποφυγή τυχόν επιπτώσεων από την επίθεση στην Οδησσό. «Μας θλίβει που συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτού του είδους η αποτυχία θα ήταν επιζήμια για όλους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία στο σύνολό της και συνεχίζονται οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης την απειλή του να μπλοκάρει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν συμμορφωθούν με τους όρους των συμφωνιών που υπογράφηκαν στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Στοκχόλμης και Ελσίνκι.

Υπενθυμίζεται ότι το τριμερές μνημόνιο οδήγησε την Τουρκία να συμφωνήσει υπό όρους στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών που στη συνέχεια έλαβαν την ιστορική απόφαση να υποβάλουν επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας δεκαετίες ουδετερότητας. Η υποψηφιότητά τους απαιτεί τώρα επικύρωση από τα κοινοβούλια και τα νομοθετικά σώματα και των 30 κρατών-μελών.

«Αυτό που συνέβη στη Μαδρίτη είναι πρόσκληση, όχι έγκριση», τόνισε ο Ερντογάν. «Το αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειές των χωρών αυτών. Εάν συνεχίσουν να επιτρέπουν σε αυτούς τους τρομοκράτες να παρελαύνουν στους δρόμους τους υπό προστασία, δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν πρόκειται μόνο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία, όλα τα σκανδιναβικά κράτη κάνουν όλα το ίδιο. Αυτά τα είπα στους ηγέτες τους στις διμερείς συναντήσεις μου. Για παράδειγμα, ρώτησα τον Εμμανουέλ (Μακρόν), “τι θα κάνεις, θα συνεχίσεις έτσι” και γέλασε», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Εάν πρόκειται να είναι έτσι, συγγνώμη, αλλά το κοινοβούλιό μας δεν θα έβλεπε θετικά αυτό το θέμα», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...