448
Λουλούδια στη φωτογραφία του γιατρού που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά προσπάθησαν να τον σταματήσουν | EPA

Κύμα οργής για τον θάνατο του ήρωα-γιατρού που αποκάλυψε την επιδημία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 11:44
Λουλούδια στη φωτογραφία του γιατρού που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά προσπάθησαν να τον σταματήσουν
|EPA

Κύμα οργής για τον θάνατο του ήρωα-γιατρού που αποκάλυψε την επιδημία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 11:44

Ενας ήρωας που στοχοποιήθηκε άδικα από το κράτος για την αποκάλυψη που έκανε. Αυτή είναι η αντίληψη στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα για τον Λι Ουενλιάνγκ, τον γιατρό από την Γουχάν που προσπάθησε από τα τέλη Δεκεμβρίου να ενημερώσει τις Αρχές για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. Μια «ενοχλητική» είδηση που επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί από το κινεζικό καθεστώς…

Ο  34χρονος Λι Ουενλιάνγκ υπέκυψε έπειτα από νοσηλεία στο κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν, γεγονός που προκάλεσε κύμα οργής στην Κίνα και ενώ συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον ιό.

Είχε ανακοινώσει ο ίδιος την 1η Φεβρουαρίου ότι προσεβλήθη από τον κορονοϊό.

«Είναι ένας ήρωας που σήμανε συναγερμό με τίμημα την ίδια του τη ζωή», έγραψε ένας συνάδελφός του από την Γουχάν στο Weibo. «Οι καλοί δεν ζουν πολύ, οι κακοί χίλια χρόνια», αναφέρει άλλο μήνυμα που υπονοεί την οργή από την αδιαφορία των Αρχών για τις αποκαλύψεις του Λι και τη συγκάλυψη.

Δύο εβδομάδες αφού τέθηκε σε καραντίνα η Χουμπέι, η επαρχία όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ιογενής πνευμονία, έχουν προσβληθεί από την επιδημία 31.161 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων έχουν πεθάνει οι 636, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 240 κρούσματα του νέου κοροναϊού σε διάφορές χώρες και περιοχές, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα στο Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.

Πλέον όμως ο Λι έχει αναχθεί σε εθνικό ήρωα στην Κίνα. Η είδηση για τον θάνατό του ήταν το θέμα που διαβάστηκε περισσότερο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο αναγνώσεις, ενώ ήταν θέμα συζήτησης και στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων WeChat, όπου πολλοί εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους.

Είναι όμως και ένας θάνατος με βαρύνουσα πολιτική σημασία. Δίπλα στα αισθήματα οργής και θλίψης επανέρχεται το αίτημα για ελευθερία του λόγου και για τους επιστήμονες, αλλά βέβαια και για τον γενικό πληθυσμό.

Οι διαμαρτυρίες δεν φαίνεται να ξέφυγαν από την προσοχή της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πανίσχυρη επιτροπή κατά της διαφθοράς ανέφερε ότι θα στείλει κλιμάκιο στην Γουχάν για να ερευνήσει τι συμβαίνει με τα «προβλήματα που αφορούν τον δρ. Ουενλιάνγκ». Καλού κακού διαγράφηκαν και κάποιες αναρτήσεις πολιτών που καλούσαν σε δράση και ακτιβισμό.

Από την πρώτη στιγμή ο Λι, που ήταν οφθαλμίατρος, κλήθηκε μαζί με άλλους επτά ανθρώπους από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Σε επιστολή της αστυνομίας προς τον Λι, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, οι Αρχές τον κατηγόρησαν ότι «διατάραξε την κοινωνική τάξη» με τα μηνύματά του στην εφαρμογή WeChat. Επίσης του ζητούσαν να υπογράψει μια επιστολή στην οποία θα δεσμευόταν να σταματήσει αμέσως την παράνομη συμπεριφορά του και τον προειδοποιούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα του ασκούσαν διώξεις.

Αν τον είχαν ακούσει, η αντιμετώπιση της επιδημίας μπορεί να ήταν καλύτερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...