323
Ο Αλεξέι Ναβάλνι απευθυνόμενος σε πλήθος διαδηλωτών στη Μόσχα | REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Βγήκε από το τεχνητό κώμα ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:08
Ο Αλεξέι Ναβάλνι απευθυνόμενος σε πλήθος διαδηλωτών στη Μόσχα
|REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Βγήκε από το τεχνητό κώμα ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:08

Θετικά είναι τα νέα από την πορεία της υγείας του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο «Charite» του Βερολίνου, ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν ξύπνησε από το κώμα και έχει αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη.

Οι γιατροί, πάντως, δήλωσαν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασής του 44χρονου Ναβάλνι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα στις 22 Αυγούστου του 2020, έχοντας υποστεί σοβαρό επεισόδιο δηλητηρίασης, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία (εδώ).

Οι γερμανικές στρατιωτικές Αρχές υποστήριξαν ότι ο ρώσος πολιτικός δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ, μία ουσία που χρησιμοποιήθηκε και στην απόπειρα δολοφονίας του ρώσου «διπλού» πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, το 2018, στην Αγγλία.

Το Βερολίνο μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, σαν απάντηση στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μάας, ο οποίος κάλεσε την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2.

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου (αυτό το ενδεχόμενο)», δήλωσε συμπληρωματικά ο κ. Ζάιμπερτ.

Η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στη διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Bild.

Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους (ευρωπαίους) εταίρους μας», προειδοποίησε ο Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απορρίπτει τις καταγγελίες για δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...