424
Το νέας γενιάς κολάρο γνωρίζει ποια είναι τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται το ζώο που το φορά και σε περίπτωση απόπειρας να βγει από αυτά, το ζώο θα ειδοποιείται αρχικά με ήχους (και μετά με... ηλεκτροσόκ) | Nofence

Εικονικοί (αλλά επώδυνοι) φράκτες για αγελάδες και πρόβατα

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45
Το νέας γενιάς κολάρο γνωρίζει ποια είναι τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται το ζώο που το φορά και σε περίπτωση απόπειρας να βγει από αυτά, το ζώο θα ειδοποιείται αρχικά με ήχους (και μετά με... ηλεκτροσόκ)
|Nofence

Εικονικοί (αλλά επώδυνοι) φράκτες για αγελάδες και πρόβατα

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45

Οι κτηνοτρόφοι εδώ και αιώνες περιορίζουν τις κινήσεις των αγελάδων και των προβάτων με φράκτες, μέθοδος που ίσως σύντομα αποτελέσει παρελθόν, αν η κτηνοτροφική βιομηχανία διαπιστώσει οφέλη από μια νέα τεχνολογία που δοκιμάζεται στη Βρετανία.

H τεχνολογία που ανέπτυξε η νορβηγική εταιρεία Nofence έχει στόχο, όπως λέει και το όνομά της, την κατάργηση των φρακτών και προσπαθεί να ελέγξει τα ζώα μέσω ενός κολάρου. Ο κτηνοτρόφος θα σχεδιάζει μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο τα όρια της περιοχής στα οποία πρέπει να κινούνται τα ζώα του. Το κολάρο θα είναι συνδεδεμένο με την εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS) για να παρακολουθεί τα ζώα.

Οταν κάποιο ζώο ετοιμάζεται να περάσει το όριο της περιοχής όπου πρέπει να βρίσκεται, το κολάρο αρχικά θα παράγει κάποιους ήχους (σαν ξυπνητήρι) που θα πρέπει το ζώο να έχει προηγουμένως συνδέσει με τη διακοπή της κίνησης και την επιστροφή του στα σημεία όπου κινούνταν προηγουμένως. Σε περίπτωση που το ζώο συνεχίσει να κινείται, το κολάρο θα παράγει μικρής έντασης ηλεκτροσόκ, τα οποία θα το υποχρεώνουν να σταματά και να επιστρέφει. Αν κάποιο ζώο συνεχίσει να κινείται παρά τα ηλεκτροσόκ και βγει εκτός από των προκαθορισμένων ορίων, το κολάρο δεν θα συνεχίζει να παράγει ήχους και ηλεκτροσόκ, αλλά θα συνεχίσει να δίνει το στίγμα του ζώου, ώστε ο κτηνοτρόφος να το εντοπίσει.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η τεχνολογία αυτή δοκιμάζεται από κτηνοτρόφους σε πολλές περιοχές της Βρετανίας σε ένα πρόγραμμα δοκιμών το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα των βρετανικών Αρχών που ασχολούνται με την προστασία δασικών περιοχών και θεωρούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σύμμαχο τους στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη βοσκή ζώων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου μια δεκαετία χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία της Βρετανίας μια τεχνολογία (Boviguard) με χρήση ηλεκτρικών κολάρων, αλλά είναι ένα υψηλού κόστους σύστημα που απαιτεί εγκατάσταση με αισθητήρες και καλωδίωση στην ελεγχόμενη περιοχή που να συνδέεται με τα κολάρα.

Το νέο σύστημα είναι πιο προηγμένο και χαμηλότερου κόστους, αλλά φυσικά το ίδιο δυσάρεστο για τα ζώα που κάνουν το λάθος να περάσουν τα όρια της μονάδας. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν προκύψει αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, με τους δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στις δοκιμές της νέας τεχνολογίας να αναφέρουν πως προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επιπτώσεις για τα ζώα που θα κινούνται εκτός ορίων θα είναι οι μικρότερες δυνατές και το ηλεκτροσόκ δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια ελάχιστη ενόχληση που θα τα ειδοποιεί να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...