480
Ο Αλεξέι Ναβάλνι | Reuters

Mέρκελ για Ναβάλνι: Ηθελαν να τον δολοφονήσουν προκειμένου να σιωπήσει

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 21:35
Ο Αλεξέι Ναβάλνι
|Reuters

Mέρκελ για Ναβάλνι: Ηθελαν να τον δολοφονήσουν προκειμένου να σιωπήσει

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 21:35

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Στέφεν Ζάιμπερτ για τον εντοπισμό ιχνών ουσίας τύπου Νοβιτσόκ σε δείγματα από τον Ναβάλνι, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον κάνουν να σιωπήσει.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Τα τεστ που έγιναν από ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Νοβιτσόκ, η οποία χρησιμοποιούνταν από τη σοβιετική εποχή.

Ακολούθως, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει».

Σημειώνεται πως η Μέρκελ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Ναβάλνι και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας.

Κρεμλίνο: «Θέλουμε πλήρη ανταλλαγή στοιχείων με το Βερολίνο»

Απάντηση στους γερμανικούς ισχυρισμούς έδωσε το Κρεμλίνο το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκαθαρίζοντας πως οι ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηριώδους ουσίας στον Ναβάλνι πριν από τη μεταφορά του στο Βερολίνο. Ακόμη, ζήτησαν πλήρη ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο, σχετικά με την υπόθεση του ρώσου ακτιβιστή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους γερμανούς συναδέλφους τους».

Τι ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ζάιμπερτ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι δοκιμές από ειδικό γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο απέδειξαν την παρουσία «νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ».

«Κατόπιν αιτήματος του Charite University Clinic Berlin, ένα εργαστήριο της Bundeswehr διενήργησε τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα του Αλεξέι Ναβάλνι. Τα αποτελέσματα παρείχαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, ενώ θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία.

Ο 44χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα, ωστόσο εισήχθη τελικά σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

«Δεν έχουμε λάβει ενημέρωση από τη Γερμανία» απαντά η Μόσχα

Η Μόσχα απαντώντας, αρχικά, στους γερμανικούς ισχυρισμούς, ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα του ρώσου εισαγγελέα.

«Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Ναβάλνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε σχόλιό του για τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News