681
Ο Τραμπ πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει και την εξέγερση των Κροίσων των Ρεπουμπλικανών | REUTERS/Shannon Stapleton

Κροίσοι εναντίον Τραμπ στον Ρεπουμπλικανικό εμφύλιο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 14:34
Ο Τραμπ πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει και την εξέγερση των Κροίσων των Ρεπουμπλικανών
|REUTERS/Shannon Stapleton

Κροίσοι εναντίον Τραμπ στον Ρεπουμπλικανικό εμφύλιο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 14:34

Ενας όμιλος με πολιτικο-οικονομική στόχευση (συντηρητικός και πολέμιος του κρατικού παρεμβατισμού στην ελεύθερη οικονομία), χρηματοδοτούμενος από κεφάλαια του μεγιστάνα Τσαρλς Κοχ, αποφάσισε να εργαστεί υπέρ των Ρεπουμπλικανών μεν, κατά του Ντόναλντ Τραμπ δε.

Με την πρώτη ματιά φάινεται παράδοξο το χρήμα να πολεμά το χρήμα, οι Ρεπουμπλικανοί λεφτάδες να στρέφονται εναντίον ενός Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου που υπήρξε πρόεδρός τους, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ.

Μάλιστα όλα αυτά γίνονται σε σημείο κομβικό, αφού τώρα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, πέρα από αυτήν του Τραμπ – της πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Προς το παρόν ο Τραμπ έχει το πάνω χέρι στα γκάλοπ, όμως ο Ρον ΝτεΣάντις έρχεται με φόρα για να του πάρει το χρίσμα. Από την αντίπερα όχθη και όπως όλα δείχνουν, στις προεδρικές του 2024 αντίπαλος του όποιου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου θα είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ο όμιλος του Κοχ λέγεται «Αμερικανοί για την Ευημερία» (Americans for Prosperity) και παρά το γεγονός ότι στις δύο τελευταίες κούρσες για την υποψηφιότητα των προεδρικών εκλογών δεν έλαβε θέση υπέρ του Τραμπ, ούτε όμως και εναντίον του, τώρα αποφάσισε να υποστηρίξει ανοιχτά κάποιον άλλον επειδή «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να μην κοιτάμε το παρελθόν».

Στο σχετικό μανιφέστο τους οι «Αμερικανοί για την Ευημερία» δεν κατονομάζουν τον Τραμπ, ωστόσο τον φωτογραφίζουν. «Το καλύτερο για τη χώρα μας είμναι να έχει πρόεδρο το 2025 κάποιον που αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο. Ο αμερικανικός λαός έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει, έτσι οι ‘‘Αμερικανοί για την Ευημερία’’ θα τον βοηθήσουν».

Το 2016 ο Τσαρλς Κοχ, επικεφαλής της πιο ισχυρής βιομηχανικής οικογένειας μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς, δεν έκρυψε την περιφρόνησή του για τον Τραμπ. Σε όσους τον ρωτούσαν ποιον θα ψήφιζε στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο Κροίσους απαντούσε ότι «η επιλογή μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ είναι σαν να επιλέγεις μεταξύ καρκίνου και εμφράγματος»…

Από τη στροφή που έκανε ο όμιλος «Αμερικανοί για την Ευημερία» συνέγεται ότι ο Κοχ μετάνιωσε για τη μη αποφασιστική στάση που τήρησε κατά το παρελθόν. Αυτή τη φορά η οικογένεια Κοχ δεν θέλει να επαναλάβει το ίδιο λάθος: έτσι συγκέντρωσε τα μέλη των «Αμερικανών» στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας και κατέληξαν στο προαναφερθέν μανιφέστο, σημαντικό σημείο του οποίου είναι και η εκτίμηση για τις Μεσοπρόθεσμες Εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

«Δύο μαθήματα πήραμε από τις Μεσοπρόθεσμες» έγραψαν οι άνθρωποι του Κοχ. «Οτι το σθένος της ηγετικής φωνής καθορίζει την επιτυχία του κόμματος» και «ότι οι Αμερικανοί απέρριψαν τους κακούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών». Τι συνάγεται από αυτά; Οτι αφού η ηγετική φωνή είναι αυτή του υποψηφίου προέδρου, ο όμιλος αποφάσισε να εμπλακεί στη μάχη για τον Λευκό Οίκο και να στρέψει τα νώτα του στον Τραμπ.

Τις ίδιες μέρες και η «Λέσχη για την Ανάπτυξη» (Club for Growth), ένας άλλος όμιλος με πολιτικο-οικονομικές θέσεις ανάλογες αυτών των «Αμερικανών», έχει υιοθετήσει παρόμοια στάση απέναντι στον Τραμπ. Η εξέγερση του μεγάλου κεφαλαίου κατά του Τραμπ είναι ένα αξιοπρόσχτο φαινόμενο, ωστόσο δεν προδιαγράφει και το αποτέλεσμα της μάχης του χρίσματος, πόσο μάλλοον των προεδρικών.

Ο Τραμπ διατηρεί την αίγλη του στους απλούς ανθρώπους, σε αυτούς που στις ΗΠΑ αποκαλούνται «ξεχασμένοι άνδρες» (forgotten men). Πλέον είναι βέβαιαο ότι ο πρώην πρόεδρος θα προσπαθήσει να τους φανατίσει περισσότερο, λέγοντάς τους ότι απέναντί του έχει το κατεστημένο των Κροίσων. Ωστόσο ο Ντε Σάντις δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα και δεν αντιδρά στις επιθέσεις του Τραμπ και δεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Θα το κάνει, όπως εκτιμούν τα αμερικανικά media, το καλοκαίρι, έχοντας εκτιμήσει την ποιότητα όσων θα έχουν ανακοινώσει μέχρι τότε την υποψηφιότητά τους. Θεωρείται ικανός να κερδίσει τον Τραμπ σε «μονομαχία» μαζί του, ενώ οι ελπίδες του μειώνονται αν ο αντι-τραμπικός λόγος καταστεί καραμέλα όλων των άλλων υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών.

Ο όμιλος του Κοχ ανακοίνωσε ότι μετά το καλοκαίρι θα στηρίξει έναν υποψήφιο, ενώ οι της «Λέσχης» απέκλεισαν τον Τραμπ από ένα πρώτο μίτινγκ διαλόγου υποψηφίων προέδρων, το οποίο διοργανώνουν στη Φλόριντα τον προσεχή Μάρτιο: προσκάλεσαν τους Ντε Σάντις, Μάικ Πενς, τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια Γκλεν Γιούνγκιν, τη Νίκι Χέιλι και τον γερουσιαστή Τιμ Σκοτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...