409
Στολισμένη αγελάδα σε ινδουιστικό πανηγύρι – η πρόταση για αγκαλιές μαζί της του Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα ξεπέρασε, όμως, κάθε όριο | EPA/IDREES MOHAMMED

Για γέλια: Ο «έρωτας της αγελάδας» αντίδοτο στον Αγιο Βαλεντίνο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 18:02
Στολισμένη αγελάδα σε ινδουιστικό πανηγύρι – η πρόταση για αγκαλιές μαζί της του Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα ξεπέρασε, όμως, κάθε όριο
|EPA/IDREES MOHAMMED

Για γέλια: Ο «έρωτας της αγελάδας» αντίδοτο στον Αγιο Βαλεντίνο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 18:02

Του Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα, στις 14 του μηνός δηλαδή, οι Ινδοί θα αγκάλιαζαν την αγελάδα τους –όσοι, βέβαια, διαθέτουν αγελάδα– και έτσι δεν θα ενέδιδαν στα ξενόφερτα και γαρνιρισμένα με δώρα και σοκολατένιες καρδιές έθιμα περί έρωτος και ερωτευμένων.

Ομως αυτό το προγραμματισμένο βουκολικό ειδύλλιο χάλασε την τελευταία στιγμή με κυβερνητική παρέμβαση. Να μια περίεργη και φαιδρή είδηση, από άλλον πλανήτη, σε μία μαύρη εβδομάδα που χαλάει ο κόσμος από τραγωδίες.

Η ιδέα που έριξε ο κρατικός φορέας Animal Welfare Board of India ήταν ενδιαφέρουσα από εθνικιστικής απόψεως, αφού η σχετική πρόσκληση διατυμπάνιζε ότι πρέπει να παραμεριστούν οι «Δυτικές παραδόσεις». Ακόμη πιο ενδιαφέρον, ιδίως για τους ψυχιάτρους, ήταν το εύρημα της «αγκαλιάς με αγελάδες».

Γιατί αγελάδες, όμως, και όχι άλλα ζώα, κατσίκια, κόμπρες, γαϊδούρια, κ.ά.; Διότι τα γαλακτοφόρα βοοειδή «είναι η ραχοκοκαλιά του ινδικού πολιτισμού και της αγροτικής οικονομίας». Μάλιστα. «Το αγκάλιασμά τους χαρίζει συναίσθημα και ευτυχία».

Οπως συχνά συμβαίνει στην άχαρη ζωή, και αυτή η εμπνευσμένη ιδέα προσέκρουσε στο πεζό και μίζερο τοίχο του κράτους: παρά τον αδιαμφισβήτητο εθνικισμό της κυβέρνησης Μόντι, η πρωτοβουλία «Ημέρα Αγκαλιάς της Αγελάδας» ακυρώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο οποίο υπάγεται ο προαναφερθείς μερακλής φορέας. Ετσι έμεινε η πλάκα στα σόσιαλ μίντια, ένα κράμα έκπληξης και χλεύης, αλλά και η ανάλυση των Δυτικών media που καταπιάστηκαν με το θέμα.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι, εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, στη Βομβάη, στο Μπαγκαλόρ, οι νέοι και οι νέες άρχισαν να γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χαρίζοντας μπαλόνια και σοκολάτες και ξοδεύοντας τις ρουπίες τους στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Μάλιστα το 2020 η νεολαία σπατάλησε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατανάλωση, η οποία για τον παραδοσιακό φορέα με τις αγελάδες φαίνεται ότι δεν αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του ινδικού ΑΕΠ.

Αλλού είναι το θέμα. Οι δυτικότροπες γιορτές ενοχλούν το κυβερνών εθνικιστικό-ινδουιστικό κόμμα, και τα τελευταία χρόνια οι ακραίοι οπαδοί του έχουν επιτεθεί σε καταστήματα δώρων της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ακόμη και σε χαρούμενα ζευγαράκια.

Στις ακρότητες φαίνεται ότι μπήκε κάποιο φρένο με την κίνηση του υπουργείου Γεωργίας, μόνον όμως όσον αφορά τον Αγιο Βαλεντίνο. Διότι σε ευρύτερο πλαίσιο οι εθνικιστές αποθεώνουν την αγελάδα και την έχουν καταστήσει όχι ζωικό, αλλά πολιτικό κεφάλαιο.

Τα περισσότερ κρατίδια της Ινδίας απαγορεύουν τη σφαγή των αγελάδων, ενώ η πώληση και η κατανάλωση βοείου κρέατος απαγορεύεται στην πρωτεύουσα. Και το κυνήγι όσων σφάζουν ή τρώνε βοδινό κρέας, των χριστιανών, των μουσουλμάνων, κ.ά., έχει μετατραπεί σε καταστολή των μειονοτήτων, σχολίασε το ιταλικό Μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...