493
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχει κερδίσει τα πλήθη και τη μάχη του twitter | REUTERS/Jonathan Ernst

Twitter, το όχι και τόσο μυστικό όπλο της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 07:40
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχει κερδίσει τα πλήθη και τη μάχη του twitter
|REUTERS/Jonathan Ernst

Twitter, το όχι και τόσο μυστικό όπλο της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 07:40

Συστήθηκε στους αμερικανούς ψηφοφόρους αλλά και στον κόσμο μέσω ενός βίντεο στο youΤube με τίτλο «το κουράγιο του ν’ αλλάξεις». Με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και προερχόμενη από φτωχή οικογένεια, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μετά την επικράτηση της στις εκλογές του Ιουνίου, η Κορτέζ, στα 28 της χρόνια έγινε η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου και έδειξε ξεκάθαρα το πώς θα κινηθεί σε σχέση με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών που τείνουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με όσους τους πικάρουν στο Διαδίκτυο, η βουλευτής χρησιμοποιεί τα όσα λέγονται για εκείνη από τους επικριτές της προσθέτοντας μια χιουμοριστική και συνάμα προσωπική χροιά με αποτέλεσμα να αφοπλίζει τα επιχειρήματα τους. Εχοντας μπει δυναμικά στο παιχνίδι των social media, έχει πλέον ξεπεράσει σε followers την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προσπεράσει και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Αν και ο Τραμπ έχει 58,2 εκατομμύρια followers έναντι 3,1 εκατομμυρίων της Κορτέζ, ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Μάξ Μπένγουελ του Guardian ο οποίος τονίζει πως μεγαλύτερη σημασία έχει η αλληλεπίδραση που έχει κανείς με τους followers του παρά ο αριθμός τους. Η ενεργή λοιπόν συμμετοχή της σε συζητήσεις, ερωταπαντήσεις καθώς και οι τοποθετήσεις που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατατάσσουν στους ισχυρούς του Τwitter.

Για παράδειγμα, όταν αντίπαλοι της υποστήριξαν πως η επικράτησή της στις εκλογές οφείλεται σε δημογραφικούς παράγοντες, η ίδια ανάρτησε φωτογραφία στο Τwitter με τα παπούτσια που φορούσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας τα οποία είχαν φθαρεί σε βαθμό που τα καθιστούσε πλέον άχρηστα. Η λεζάντα της συγκεκριμένης φωτογραφίας έλεγε: «Αυτά είναι τα παπούτσια που φορούσα. Χτύπησα πόρτες έως ότου τρύπησαν και έμπαινε στα πόδια μου το νερό της βροχής. Νικήσαμε στις εκλογές επειδή δουλέψαμε περισσότερο. Τόσο απλά».


Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Κορτέζ έχει παίξει και το Fox News. Στην προσπάθειά τους να φθείρουν την νεαρή βουλευτή, οι αναλυτές του Fox καυτηρίασαν την πολιτική της ατζέντα και εκείνη δεν έχασε την ευκαιρία να τους απαντήσει στο Τwitter με το δικό της μοναδικό τρόπο: «Οχ, όχι! Κατάλαβαν τη μυστική μας συνωμοσία να σώσουμε τα παιδιά και τον πλανήτη».

Η Κορτέζ που είναι υπέρμαχος της δωρεάν ασφάλισης υγείας για όλους καθώς και της δωρεάν εκπαίδευσης, δεν εκπροσωπεί απλώς ένα κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας. Εχοντας στηρίξει την καμπάνια της σε έσοδα από δωρεές απλών καθημερινών ανθρώπων και όχι σε κεφάλαια εταιρειών κολοσσών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Όλα λοιπόν βασίζονται στην επικοινωνία με τους απλούς πολίτες. Και η Κορτέζ το έχει πετύχει πριν καν εκλεγεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...