332
Ο ρώσος πρόεδρος στο βήμα του συνεδρίου για θέματα ενέργειας, στη Μόσχα | Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Πούτιν: «Κάθαρμα και προδότης ο Σκριπάλ αλλά δεν τον δηλητηριάσαμε»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 20:23
Ο ρώσος πρόεδρος στο βήμα του συνεδρίου για θέματα ενέργειας, στη Μόσχα
|Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Πούτιν: «Κάθαρμα και προδότης ο Σκριπάλ αλλά δεν τον δηλητηριάσαμε»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 20:23

«Κάθαρμα» και «προδότη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος τον Μάρτιο έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας με όπλο τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Σύμφωνα με τον Independent o κ. Πούτιν ανέφερε αιχμηρά ότι Δυτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τον κ. Σκριπάλ ως «κάποιο είδος υπερασπιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων», τη στιγμή που στην πράξη είναι μόνον ένας «προδότης της μητέρας παρτίδας του». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως η «εκστρατεία» πληροφόρησης για την υπόθεση σύντομα θα λήξει.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «κόντρες» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών υπήρχαν πάντα. «Όπως είναι γνωστό, η κατασκοπεία, όπως ακριβώς και η πορνεία, είναι από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα στον κόσμο. Κανείς δεν τα κατάργησε ούτε είναι κανείς μέχρι τώρα σε θέση να τα καταργήσει», δήλωσε ο Πούτιν, όπως έγραψε το  Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Πούτιν επιτίθεται ευθέως στον Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος επέζησε της επίθεσης. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποδώσει τον σχεδιασμό της απόπειρας σε ανώτερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορία που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο κ. Σπριπάλ υπηρετούσε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, όμως το 2006 καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι τροφοδοτούσε με πληροφορίες τη βρετανική MI6. Αφέθηκε ελεύθερος το 2010, στο πλαίσιο ευρείας ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση και έκτοτε ζει στη Βρετανία.

Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε εκ νέου πως το Κρεμλίνο είχε οιαδήποτε ανάμειξη στην δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

«Δεν υπήρχε ανάγκη για δηλητηρίαση», δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Μόσχα. «Πιάστηκε, τιμωρήθηκε, εξέτισε πέντε χρόνια στη φυλακή και τον αφήσαμε. Αυτό είναι», είπε ο ρώσος ηγέτης – υπενθυμίζουμε ότι είναι, επίσης, πρώην κατάσκοπος.

Το Λονδίνο έχει ταυτοποιήσει δύο άνδρες που υποστηρίζει ότι είναι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ως δράστες της επίθεσης στο Σόλσμπερι. Η Μόσχα αντιτείνει ότι είναι πολίτες και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή τους.

Η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...