712
Επενδυτής κρατά το κεφάλι του, σε φωτογραφία αρχείου. Αλλά και η συνεδρίαση της Τετάρτης θύμιζε μίνι κραχ | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Ναυάγιο τραπεζών: Στις 666,84 μονάδες το Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 18:14
Επενδυτής κρατά το κεφάλι του, σε φωτογραφία αρχείου. Αλλά και η συνεδρίαση της Τετάρτης θύμιζε μίνι κραχ
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Ναυάγιο τραπεζών: Στις 666,84 μονάδες το Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 18:14

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε την Τετάρτη η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα αρχών Απριλίου του 2017, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις που φθάνουν στα όρια του «sell off» –χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς φλέρταρε σε όλη τη συνεδρίαση με το limit down και τελικά έκλεισε με απώλειες 20,73% (έχασε δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες το ένα πέμπτο της χρηματιστηριακής της αξίας!

Ο συνδυασμός της έλλειψης εμπιστοσύνης, λόγω και των αρνητικών εκθέσεων της HSBC και της Goldman Sachs, της εκκρεμότητας των κόκκινων δανείων (NPΕs) και των τελευταίων ενεργειών της κυβέρνησης (άρση των ορίων στις αναλήψεις καταθέσεων, τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη ως επόπτη των τραπεζών) δημιούργησαν ένα τοξικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρέθηκαν εκτεθειμένα στις διεθνείς πιέσεις.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών καθώς πιθανή έλλειψη κεφαλαίων θα της οδηγήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2019.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι ασαφές αν υπάρχει καν η πολυδιαφημισμένη «καθαρή έξοδος» – τα spreads των δεκαετών ομολόγων για το ελληνικό δημόσιο ανήλθαν στο απαγορευτικό 4,35%.

Από το υπουργείο Οικονομικών απέδωσαν το «κραχ» σε αρνητικά δημοσιεύματα από το εξωτερικό (όπως πχ. ότι η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στην Πειραιώς να αυξήσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα ως το τέλος του έτους, εξ ου και το εν εκκρεμοτήτι ομολογιακό δάνειο των 500 εκατ. ευρώ της τράπεζας).

ΝΔ: «Δήθεν καθαρή έξοδος»

Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις προκάλεσαν και την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση της οικονομίας στην οποία ανέφερε:

«Τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανησυχητικά.

» Η Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση είναι η μόνη που παραμένει εκτός αγορών. Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα αποκαταστήσει σύντομα την αξιοπιστία της παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα για τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

» Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Οφείλεται σε μια ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση η οποία φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες και κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.

» Δυστυχώς η ανικανότητα αυτή αντικατοπτρίζεται παντού:
Στη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης,
στο κόστος δανεισμού της χώρας που παραμένει απαγορευτικό,
στις επενδύσεις που διαρκώς υπονομεύονται,
στο ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται και πνίγει τους Έλληνες,
και βέβαια στην ανεπάρκεια της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία, με εντολή του προέδρου της Ν.Δ., επισκέφθηκαν εκτάκτως το απόγευμα ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Χατζηδάκης και οι τομεάρχες κ. Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας για να έχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης της.

» Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Για να ξεφύγει από το σημερινό της τέλμα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας».

Στα πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,323 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,04%, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,87% στα 5,100 ευρώ), της Τιτάν (+2,40% στα 21,300 ευρώ) και της Μυτιληναίος (+1,66% στα 8,560 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-20,73% στα 1,3 ευρώ), της Eurobank (-14,69% στα 0,5370 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,67% στα 1,2730 ευρώ) και της Εθνικής Τράπεζας (-5,49% στα 1,5830 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (+2,27%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων(+0,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,78%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,53%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 26.897.322 και 15.763.656 μετοχές, αντιστοίχως.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...