624
Από αριστερά: o Ανατόλι Τσέπιγκα στη φωτογραφία διαβατηρίου του 2003, του 2009 και στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές Αρχές | Bellingcat/Met Police

Αποκάλυψη: Παρασημοφορημένος συνταγματάρχης του Πούτιν ο ύποπτος για τον Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 12:59
Από αριστερά: o Ανατόλι Τσέπιγκα στη φωτογραφία διαβατηρίου του 2003, του 2009 και στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές Αρχές
|Bellingcat/Met Police

Αποκάλυψη: Παρασημοφορημένος συνταγματάρχης του Πούτιν ο ύποπτος για τον Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 12:59

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ισχυρίστηκε ότι οι δύο ύποπτοι που παρουσίασαν οι βρετανικές Aρχές για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δεν ήταν παρά «απλοί πολίτες». Το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να διαβεβαίωνε ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν είχαν, ούτε έχουν, την παραμικρή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτήριζε προϊόν μυθοπλασίας την όλη υπόθεση, μία αποκάλυψη όμως, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι βρετανικές διωκτικές Aρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες δύο Ρώσων, τους οποίους κατηγορούν για την απόπειρα δολοφονίας του φερόμενου ως διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, πρόκειται για δύο πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού GRU, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αγγλία με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ στα διαβατήριά τους.

Οι φερόμενοι ως Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ που κατηγορούνται από τις βρετανικές Αρχές για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ με νευροπαραλυτικό αέριο (Metroplitan Police handout via REUTERS)

Αυτό άλλωστε είχε υποστηρίξει επισήμως και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Η GRU είναι πολύ πειθαρχημένη υπηρεσία, με ξεκάθαρη ιεραρχία, επομένως δεν πρόκειται για δράση ανεξέλεγκτων στοιχείων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξε έγκριση από τα υψηλότερα κλιμάκια του ρωσικού κράτους», είχε υπογραμμίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «απλούς πολίτες και όχι πράκτορες» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως έγκλημα».

Ο συνταγματάρχης Ανατόλι Τσέπιγκα πιστεύεται ότι απεικονίζεται στην πίσω σειρά δεξιά, μαζί με άλλους στρατιωτικούς, στην Τσετσενία

«Φυσικά και εμείς ελέγξαμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Γνωρίζουμε ποιοι είναι, τους βρήκαμε. Ελπίζω να εμφανιστούν μόνοι τους και να μιλήσουν οι ίδιοι για την υπόθεση. Θα ήταν το καλύτερο για όλους. Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο ή αξιόποινο, σας διαβεβαιώνω. Θα το δούμε σύντομα…», είχε πει ο Πούτιν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

«Είναι απλοί πολίτες, φυσικά. Θα ήθελα να τους απευθύνω έκκληση να μας ακούσουν σήμερα. Να έρθουν σε εσάς, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης…», είχε συμπληρώσει και λίγες ημέρες αργότερα οι δύο ύποπτοι για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ είχαν βγει να μιλήσουν στο ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο δίκτυο RT (δείτε το βίντεο κάτω), αρνούμενοι κάθε εμπλοκή στην υπόθεση .

«Είμαστε ο Ρουσλάν Μπορίσοφ και ο Αλεξάντερ Πετρόφ», δηλώνουν οι δύο άνδρες στην αρχή της συνέντευξης. Σύμφωνα ωστόσο με την ιστοσελίδα Bellingcat, ο ένας εκ των δύο (ο αυτοπαρουσιασθείς ως Ρουσλάν Μπορίσοφ)  δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται, αλλά ο συνταγματάρχης του ρωσικού Στρατού Ανατόλι Βλαντιμίροβιτς Τσέπιγκα, ο οποίος μάλιστα έχει παρασημοφορηθεί από το Κρεμλίνο για τις υπηρεσίες του στις συγκρούσεις στην Τσετσενία και την Ουκρανία.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των βρετανικών Αρχών ότι πρόκειται για ρώσο πράκτορα που προέρχεται από τις μονάδες επιλέκτων του ρωσικού στρατού.

Ρώσοι στρατιωτικοί ποζάρουν μπροστά σε μνημείο αφιερωμένο σε όσους έχουν βραβευτεί με Χρυσό Αστέρι στην Ακαδημία Στρατιωτικής Διοίκησης της Απω Ανατολής στο Blagoveshensk, στο οποίο τελευταίο αναγράφεται το όνομα του Ανατόλι Τσέπιγκα (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Η αποκάλυψη για την πραγματική ταυτότητα τουλάχιστον του ενός εκ των δύο Ρώσων, ήρθε την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυε ότι, αν το Λονδίνο αρνηθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην υπόθεση Σκριπάλ, θα είναι γιατί έχει να κρύψει.

Ηδη πάντως μέσω του RT, η Μόσχα επιχείρησε να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της αποκάλυψης του Bellingcat. Σημειώνοντας με νόημα ότι η έδρα του δικτύου είναι στο Λονδίνο, το RT καταλήγει στη σχετική αναφορά του ότι η αυθεντικότητα και αξιοπιστία των εγγράφων που υποστηρίζει το Bellingcat ότι άντλησε από ρωσική βάση δεδομένων για το θέμα, «δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...