371
Εκατομμύρια ψυχές μαρτύρησαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου | wikipedia commons

Γερμανία: 94χρονος ναζί θα δικαστεί σε δικαστήριο… Aνηλίκων

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 23:59
Εκατομμύρια ψυχές μαρτύρησαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
|wikipedia commons

Γερμανία: 94χρονος ναζί θα δικαστεί σε δικαστήριο… Aνηλίκων

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 23:59

Ένας 94χρονος Γερμανός θα δικαστεί με την κατηγορία της συνέργειας σε εκατοντάδες δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε δικαστήριο στην πόλη του Μύνστερ.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν δίνεται στη δημοσιότητα για νομικούς λόγους, αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα δικαστεί σε δικαστήριο Ανηλίκων, καθώς τη στιγμή των εγκλημάτων που κατηγορείται να διέπραξε, ήταν κάτω των 21 ετών.

Ο πρώην φύλακας των SS κατηγορείται ότι γνώριζε για τις δολοφονίες εκατοντάδων κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του στο Στούτχοφ, κοντά στην πολωνική πόλη Γκντανσκ.

Μεταξύ του 1942 και 1945 εκατοντάδες κρατούμενοι δολοφονήθηκαν σε θαλάμους αερίων ή δηλητηριάστηκαν με ένεση στην καρδιά, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από έκθεση στο κρύο, ανέφεραν εισαγγελείς του Μύνστερ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Ο κατηγορούμενος ήταν μικρότερος από 21 ετών έως το τέλος του Πολέμου.

Γερμανοί εισαγγελείς επιδιώκουν να δουν όσους περισσότερους το δυνατόν δράστες εγκλημάτων των Ναζί να οδηγούνται σε δίκες, αλλά οι λίγοι εναπομείναντες ύποπτοι βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένη ηλικία.

Αυτό δημιουργεί από μόνο του προβλήματα πέρα από την ασυνήθιστη εικόνα ενός ενενηντάχρονου να δικάζεται σε ένα δικαστήριο ανηλίκων.

Οι ακροάσεις για την υπόθεση Στούτχοφ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 6 Νοεμβρίου και θα διαρκούν το πολύ δύο ώρες την ημέρα, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του υπόπτου.

Σε μια άλλη υπόθεση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί κατά πόσον ένας 93χρονος έχει τη διανοητική ικανότητα να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε.

Πέρσι, ένα δικαστήριο καταδίκασε τον Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστό ως «λογιστή του Άουσβιτς», σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για συνέργεια στη δολοφονία την άνοιξη του 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ πέθανε σε ηλικία 96 ετών τον Μάρτιο και δεν είχε ακόμη ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του.

Η δίκη του είχε θεωρηθεί μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια του οποίου περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε αποφανθεί πως ο Γκρένινγκ, πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή απορρίπτοντας το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι η φυλάκισή του σε τόσο προχωρημένη ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους το 1 εκατομμύριο ήταν εβραίοι της Ευρώπης, αφανίσθηκαν ανάμεσα στο 1940 και το 1945 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...