485
| CreativeProtagon/Shutterstock

Μπορεί ένας πόλεμος με το Ιράν να σώσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 10:07
|CreativeProtagon/Shutterstock

Μπορεί ένας πόλεμος με το Ιράν να σώσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 10:07

Μεταξύ των ειδικών αναλυτών η ανησυχία είναι διάχυτη και δεδομένη. Κανένας δεν τολμά να προβλέψει το αποτέλεσμα των  προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο αλλά όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποια θα είναι «η οκτωβριανή έκπληξη» του Ντόναλντ Τραμπ, το τελευταίο του χαρτί που θα ρίξει στο τραπέζι ούτως ώστε να γείρει η προεκλογική πλάστιγγα προς την πλευρά του.

Οι υποθέσεις είναι πολλές. Περισσότερο, όμως, ξεχωρίζει (και τρομάζει) η γνώμη όλων όσοι υποστηρίζουν πως τον Οκτώβριο ο αμερικανός πρόεδρος θα αποπειραθεί να κερδίσει το έδαφος που έχασε τους τελευταίους μήνες – λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αναταραχών που ακολούθησαν τον φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς – εμπλέκοντας τις ΗΠΑ σε μία βραχείας διάρκειας ένοπλη σύρραξη με το Ιράν.

Γίνεται επίσης λόγος για τη σύναψη συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά της, για πτώση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, για αποκαλύψεις από τον Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και νυν προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τα πεπραγμένα του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία. Κανένα από τα εν λόγω σενάρια δεν θεωρείται απίθανο αλλά το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν ενισχύεται ιδιαίτερα από τις συνθήκες.

Σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπεγράφη το 2015 και από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018, την 18η Οκτωβρίου του 2020 λήγει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στο Ιράν πριν από μία δεκαετία.

Με στόχο την παράτασή του οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Ιανουάριο. Την προηγούμενη Τρίτη, ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία απέρριψαν τη σχετική πρόταση που παρουσίασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ κατά της επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν τάχθηκαν επίσης η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Αμερικανοί διπλωμάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ζήτημα να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία, οπότε, η Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο να υιοθετήσει πιο συγκαταβατική στάση, θα κινηθεί μονομερώς, παρατείνοντας με τον ένα ή τον άλλον τρόπο το εμπάργκο.

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν και στο εσωτερικό του Ιράν των ολοένα πιο ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης, η Τεχεράνη θα αναγκαστεί να αντιδράσει, προκαλώντας κάποιο θερμό επεισόδιο κατά πάσα πιθανότητα στον Περσικό Κόλπο. Σε αυτήν την περίπτωση ο αμερικανός πρόεδρος θα βρει την τέλεια αφορμή για να βάλει με τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του (ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν αμερικανοί στρατιώτες) κατά ιρανικών στόχων.

Αυτό που υποστηρίζουν με λίγα λόγια οι διεθνείς αναλυτές των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι ότι ένας μίνι πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε «Commander in Chief», πως στην περίπτωση δηλαδή που επιλέξει να πορευτεί έως τις εκλογές με περιβολή στρατιωτική, ενδέχεται να καταφέρει να επανεκλεγεί, παρότι η δημόσια υγεία αλλά και η κοινωνία στις ΗΠΑ νοσούν βαριά. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...