500
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μάνφρεντ Βέμπερ: Δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 12:36
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μάνφρεντ Βέμπερ: Δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 12:36

Η αποχώρηση του Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες –όπου ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– προκειμένου να αφιερώσει τις δυνάμεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή της πατρίδας του της Πολωνίας, καθώς και οι επικείμενες εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, άνοιξαν πάλι τη συζήτηση για τα πρόσωπα και τα πράγματα στο ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρωβουλή.

Ετσι, την Τετάρτη ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Τουσκ, να γίνει δηλαδή και πάλι επικεφαλής του ΕΛΚ, όπως ήταν πριν το 2019 και προτού διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –αξίωμα που τελικά, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη, δεν προκύπτει από τις ευρωεκλογές, αλλά από τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Βέμπερ, από τους θεωρούμενους «σκληρούς» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να μη διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. To συγκεκριμένο αξίωμα κατέχει από τον Ιούλιο του 2019 ο κεντροαριστερός Ιταλός Νταβίντ Σασόλι αλλά τον προσεχή Ιανουάριο υπάρχουν νέες εκλογές (η θητεία έχει διάρκεια δυόμισι χρόνων).

«Η δουλειά μου στην Ομάδα του ΕΛΚ και στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, η φιλοδοξία μου είναι να επανεκλεγώ ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ για το δεύτερο μισό αυτής της εντολής» ανέφερε ο βαυαρός πολιτικός. «Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για να γίνω πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προσέθεσε.

O επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε ότι «στις τελευταίες εκλογές, το ΕΛΚ διατήρησε πειστικά τη θέση του ως το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, η εντολή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου μοιράστηκε μεταξύ των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών και του ΕΛΚ. Ετσι, με το μέσο (της πενταετίας) να πλησιάζει στο τέλος του έτους, η ΚΟ του ΕΛΚ ξεκινά τώρα τη διαδικασία για να ορίσει τον υποψήφιό μας για να αναλάβει τον ρόλο του προέδρου από την ολομέλεια τον Ιανουάριο και μετά. Αυτή η συμφωνία δεν εξαρτάται από οποιονδήποτε συγκεκριμένο υποψήφιο ή περίσταση. Το δεύτερο μισό της εντολής ανήκει στην ομάδα του ΕΛΚ».

Επίσης, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι «η αποστολή μας για την ανοικοδόμηση της χριστιανοδημοκρατίας και της κεντροδεξιάς πολιτικής στην Ευρώπη θα καθορίσει εάν αυτή η ήπειρος θα διοικείται από αριστερούς και δεξιούς εξτρεμιστές μετά τις επόμενες ευρωεκλογές ή όχι. Πιστεύω ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε. Θα ήταν λοιπόν μεγάλη τιμή και προνόμιο να διαδεχτώ τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του ΕΛΚ, να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα πιο ενωμένο και επιτυχημένο κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές το 2024 ».

Τέλος, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ εξέφρασε τον θαυμασμό του «για την επιλογή του προέδρου Τουσκ να επιστρέψει στην Πολωνία και να παρουσιάσει στον πολωνικό λαό μια αξιόπιστη φιλοευρωπαϊκή εναλλακτική λύση με την Κεντροδεξιά. Ο πρόεδρος Τουσκ έχει την πλήρη υποστήριξή μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τον λαό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...