372
Ο Σταύρος Κοντονής με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ (δεξιά) | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιμένει για τους Οκτώ η Τουρκία, έθεσε το ζήτημα στον Κοντονή

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2018, 16:18
Ο Σταύρος Κοντονής με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ (δεξιά)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιμένει για τους Οκτώ η Τουρκία, έθεσε το ζήτημα στον Κοντονή

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2018, 16:18

Η πρωτοβουλία για την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ αξιωματικών είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τούρκους αξιωματούχους.

Στην Αθήνα βρέθηκε αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ. Από το ελληνικό υπουργείο τονίζουν πως η πρωτοβουλία για το ραντεβού ήταν της Αγκυρας.

«Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των Οκτώ», επιβεβαίωσε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που κράτησε δύο ώρες.

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία», είπε.

Ο skai.gr αναφέρει ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημα είχε γίνει γνωστό ότι το θέμα των Οκτώ δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Ωστόσο τέθηκε στο πλαίσιο της θέσης της τουρκικής πλευράς, που ζητά επιμόνως την έκδοση των αξιωματικών που κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο έλληνας πρωθυπουργός».

Για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας, ο υπουργός είπε ότι «το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει.

»Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες.

»Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Πληροφορίες που επικαλείται ο skai.gr αναφέρουν ότι η Τουρκία μπορεί είτε να υποβάλει νέο αίτημα έκδοσης με νεότερα στοιχεία ή αίτημα για δίκη των αξιωματικών στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντονής αποκάλυψε τέλος ότι δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί μελλοντικά την Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...