491
|

Κομισιόν: Βουτιά της ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2019 – τι προβλέπει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 13:49

Κομισιόν: Βουτιά της ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2019 – τι προβλέπει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 13:49

Σε οριακή, επί τα χείρω, αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης το 2019 προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το 2019 θα είναι στο 2,2%, από 2,3% που ήταν η εκτίμηση στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Αυτή η μείωση δεν είναι τόσο σοβαρή, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σε σχέση με την πρόβλεψη το φθινοπώρου: Στη Γερμανία η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται πλέον 1,1% (από 1,8% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), στην Ιταλία στο 0,2% από 1,2%, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 1,3% έναντι 1,9%.

Για την Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.