1516
Κατρίν Κολονά και Νίκος Δένδιας σε φωτογραφία τους από τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι |

Kατρίν Κολονά: «Η Γαλλία πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 12:46
Κατρίν Κολονά και Νίκος Δένδιας σε φωτογραφία τους από τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι
|

Kατρίν Κολονά: «Η Γαλλία πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 12:46

«Η Γαλλία είναι πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαμηνύει η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, κληθείσα σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» να σχολιάσει τις απειλές Ερντογάν κατά της χώρας μας που επαναλήφθηκαν (εδώ) και την Τρίτη.

Σε ορισμένα θέματα η τουρκική στάση εγείρει ερωτήματα και είναι φυσιολογικό και χρήσιμο σε μία συμμαχική και γειτονική χώρα να διατηρηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, προσθέτει η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, στη συνέντευξή της λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Παράλληλα, δεν διστάζει να κατηγορήσει την Τουρκία (όπως και τη Λευκορωσία) για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού με πρόθεση την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτρέποντας σε «σθεναρή στάση απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία ως πολιτικό όπλο».

Κατά τα άλλα, η κυρία Κολονά υπογραμμίζει το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας που –όπως σημειώνει– εμπλουτίστηκε περαιτέρω με τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπεγράφη από τον πρόεδρο Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον τομέα της Αμυνας, επισημαίνει, η εταιρική αυτή σχέση καθιερώνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Με μεγάλη ικανοποίηση, συμπληρώνει, παρατηρούμε επίσης ότι αντιμετωπίζοντας παλλαπλές κρίσεις, το Παρίσι και η Αθήνα μοιράζονται συχνά κοινές προσεγγίσεις και τείνουν πάντοτε προς μία αυξημένη αλληλεγγύη και ενότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που όπως τονίζει, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί και στη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια το απόγευμα της Τρίτης.

Η ήδη ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας –σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη– αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στις 12 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή  του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

Tη Δευτέρα η κυρία Κολονά είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε τα παράπονα της Αγκυρας για τις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γαλλίδα υπουργών Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα ρωσικά, κινεζικά και τουρκικά αφηγήματα» και η αντιγαλλική εκστρατεία της Τουρκίας στην Αφρική.

Από την πλευρά της, η Κατρίν Κολονά επανέλαβε την επιθυμία της Γαλλίας να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, λέγοντας:

«Είναι θέματα που μας ανησυχούν. Εχουν υπάρξει εξελίξεις στην περιοχή, τα παρακολουθούμε αυτά ως Γαλλία. Θέλουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να συμφωνήσουν. Εμείς, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, αναμφίβολα έχουμε σχέσεις με το άλλο μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα αυτό επιθυμούμε: Εάν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο συμμάχων και των δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, θέλουμε αναμφίβολα αυτά να επιλυθούν διά του διαλόγου και να αναπτυχθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο του δικαίου. Το είπα και στον κ. Μεβλούτ, ότι επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωσης, λεκτική κλιμάκωση. Θέλουμε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Κατρίν Κολονά στην «Κ»:

– Η Γαλλία δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής η οποία επιφυλάσσει σημαντικές ευκαιρίες αλλά και υψηλές προκλήσεις, ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Μέχρι πού φθάνει η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, ειδικότερα, στον κρίσιμο τομέα της Αμυνας;

– Η διμερής σχέση Ελλάδας και Γαλλίας είναι εξαιρετική. Οι βαθιές πολιτιστικές και πολιτισμικές ρίζες της παραμένουν σήμερα ισχυρές και στέρεες σε όλους τους τομείς. Η στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα χρόνο πριν, εμπλούτισε τη διμερή σχέση έτι περαιτέρω. Στον τομέα της άμυνας, η εταιρική αυτή σχέση καθιερώνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, προς όφελος των συμμάχων μας. Χαιρετίζω την επιλογή της Ελλάδας να αποκτήσει γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό, γεγονός που υπόσχεται αυξημένη διαλειτουργικότητα τα επόμενα χρόνια. Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρούμε ακόμη ότι, αντιμετωπίζοντας πολυάριθμες κρίσεις, το Παρίσι και η Αθήνα μοιράζονται πολύ συχνά κοινές προσεγγίσεις και τείνουν πάντοτε προς μια αυξημένη αλληλεγγύη και ενότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είχα ήδη την ευκαιρία να συζητήσω για τα θέματα αυτά με τον Νίκο Δένδια στο Παρίσι, τον Ιούλιο, και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο στην Αθήνα.

– Αμέσως πριν από το ταξίδι σας στην Αθήνα επισκεφθήκατε την Αγκυρα. Πώς προσεγγίζετε την επιλογή της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, να εκτοξεύει συστηματικά απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας; Μια στάση την οποία δεν έχει εγκαταλείψει παρά το ενεργό μέτωπο της δυτικής συμμαχίας στην Ουκρανία. Ποια μηνύματα θελήσατε να περάσετε στις τουρκικές αρχές;

– Θεωρώ πως είναι ουσιώδες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, να ενισχυθεί ο διάλογος με όλες τις χώρες που δύνανται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την κρίση, και η Τουρκία είναι αναντίρρητα μία από αυτές. Αυτό ήταν το σκεπτικό του ταξιδιού μου στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ορισμένα θέματα η τουρκική στάση εγείρει ερωτήματα και είναι φυσιολογικό και χρήσιμο, με μια συμμαχική και γειτονική χώρα, να διατηρηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ώστε να μπορούν να συζητηθούν τα πάντα. Θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση που η χώρα μου έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές διά στόματος μάλιστα του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η Γαλλία είναι πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της άμυνας καθιερώνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, προς όφελος των συμμάχων μας.

– Η Τουρκία σηκώνει βάρος στο μεταναστευτικό ζήτημα, όμως συγχρόνως το χρησιμοποιεί –συχνά με αθέμιτες πρακτικές– ως εργαλείο πολιτικής στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Εσείς πού επικεντρώνετε την προσοχή σας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, το οποίο συν τοις άλλοις έχει σοβαρές κοινωνικές και τελικά πολιτικές προεκτάσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

– Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γαλλία εργάστηκε ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στο μεταναστευτικό, επειδή η απάντηση αυτή πρέπει να είναι κοινή για τα 27 κράτη-μέλη. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε σε πολυάριθμα μέτωπα: κατ’ αρχάς επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στη γραμμή υποδοχής, στη συνέχεια επιτυγχάνοντας καλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και, τέλος, διασφαλίζοντας την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, με υποχρεωτικό έλεγχο των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ενωση.

Επιπροσθέτως, και έχετε δίκιο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο χωρών, όπως η Λευκορωσία και η Τουρκία, που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε απόλυτα σθεναρή στάση απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία σαν πολιτικό όπλο.

– Η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ουκρανική κρίση. Αντέχει η γεωπολιτική στρατηγική της Ευρώπης τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης; Σε κάθε περίπτωση, βλέπετε κάποιο σενάριο απεμπλοκής στην Ουκρανία, σε εύλογο χρονικό διάστημα;

– Οπως γνωρίζετε, η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας κυρίαρχης Ευρώπης, μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες, τα συμφέροντα και τις αξίες της. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας η Ευρώπη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, και οι εργασίες συνεχίζονται υπό την προεδρία της Τσεχίας. Υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε μαζί την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, διαφοροποιώντας τις πηγές του ανεφοδιασμού μας, περιορίζοντας την κατανάλωση αερίου με συντονισμένο τρόπο και επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση. Εχετε δίκιο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε αύξηση των τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτεί με τη σειρά της τον πληθωρισμό στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Και πάλι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει, ειδικότερα, μεταρρυθμίζοντας σε βάθος την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιμετωπίζουμε μια χώρα, τη Ρωσία, που καθιστά την ενέργεια, τα τρόφιμα και την πληροφορία αναπόσπαστα όπλα της επιθετικής στρατηγικής της. Εχουμε επίγνωση ότι η υπεράσπιση των αξιών και των αρχών μας εν καιρώ πολέμου μπορεί να έχει ένα τίμημα, αλλά εξυπηρετεί σε βάθος τα συμφέροντά μας. Γνωρίζουμε ακόμη πως υπάρχει ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει μακρά διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ως Ευρωπαίοι να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, την ενότητα. Ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουμε αλληλέγγυοι, για παράδειγμα, όπως πράξαμε στο παρελθόν με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

 – Πολύ πρόσφατα, η γαλλική Total αποσύρθηκε από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, καθώς στρέφει το ενδιαφέρον της πλέον στα ανανεώσιμα. Με δεδομένη την απόφαση οριστικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, θεωρείτε ότι η Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη σε άλλες δυνητικές πηγές ορυκτών καυσίμων; Ανάλογα τίθεται το ερώτημα και για την περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας.

– Μου είναι δύσκολο να σχολιάσω την απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας. Μιλώντας γενικότερα, πρέπει να αλλάξουμε πορεία, μειώνοντας την ενεργειακή μας εξάρτηση, αναπτύσσοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Σημειώνω ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και του υδρογόνου δεν πρέπει να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις. Στηρίζουμε επομένως κατά προτεραιότητα την πράσινη ενέργεια που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Ελλάδα να κατέχει καλή θέση στον εν λόγω σχεδιασμό. Απαιτούνται ρεαλισμός και πραγματισμός. Η μετάβαση αυτή μπορεί να πάρει χρόνο και είναι ανέφικτο να ζητήσουμε απ’ όλη την Ευρώπη να πάψει να χρησιμοποιεί αέριο από τη μια μέρα στην άλλη. Ετσι αιτιολογείται η στρατηγική διαφοροποίησης του ανεφοδιασμού μας, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...