388
Εργαστήριο της Emergent BioSolutions στη Βαλτιμόρη | Michael Robinson Chavez/The Washington Post,

Kαταστράφηκαν 15 εκατ. εμβόλια της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 10:15
Εργαστήριο της Emergent BioSolutions στη Βαλτιμόρη
|Michael Robinson Chavez/The Washington Post,

Kαταστράφηκαν 15 εκατ. εμβόλια της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 10:15

Πλήγμα στην εμβολιαστική διαδικασία στις ΗΠΑ αποτελεί η καταστροφή – από ανθρώπινο λάθος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- 15 εκατ. εμβολίων της Johnson & Johnson σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη.

Υπενθυμίζεται ότι J&J είχε δεσμευτεί να παραδώσει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της (σ.σ. το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό) μέχρι τα τέλη Μαρτίου και ακόμη 80 εκατ. μέχρι τα τέλη Μαΐου. Πλέον είναι προφανές ότι ο εν λόγω προγραμματισμός ανατρέπεται, αν και η ίδια η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι ο στόχος αυτός παραμένει, θεωρώντας πάντως πιθανότερη την παράδοσή τους το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.

Στην ανακοίνωσή της η J&J δεν διευκρινίζει πόσα εμβόλια χάθηκαν, σε δημοσίευμά τους ωστόσο οι New York Times κάνουν λόγο για 15 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, υπήρξε πρόβλημα με κάποιο συστατικό που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο, το οποίο παράγεται στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, σε εγκατάσταση που ανήκει στην Emergent Biosolutions, μία από τις δέκα εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται  η J&J για την επίσπευση της παρασκευής του εμβολίου.

Οι υπάλληλοι στο εργοστάσιο που παρασκευάζουν εμβόλια για την J&J και την AstraZeneca μπέρδεψαν τη δραστική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του εμβολίου πριν από αρκετές εβδομάδες, γράφουν από την πλευρά τους οι New York Times, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι απέδωσαν το περιστατικό σε ανθρώπινο λάθος.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο ποιότητας, ανέφερε η J&J «εντοπίστηκε παρτίδα φαρμακευτικής ουσίας που δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια ποιότητας της Emergent BioSolutions». Το εργοστάσιο «δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να παρασκευάζει τη δραστική ουσία του εμβολίου μας» για τον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω ποσότητα «ουδέποτε έφθασε (…) στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας» και δεν συσκευάστηκε.

Σύμφωνα πάντα με τη J&J, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενημερώθηκε και αποφασίστηκε να σταλούν περισσότεροι ειδικοί προκειμένου να επιβλέπουν τη διαδικασία παραγωγής.

«Σε συντονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα που λάβαμε θα μας επιτρέψουν να παραδώσουμε με κάθε ασφάλεια 24 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο», διαβεβαίωσε η J&J.

Σύμφωνα με τους New York Times, από το περιστατικό δεν επηρεάστηκαν οι δόσεις του εμβολίου που παραδίδονται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, καθώς έχουν κατασκευαστεί στην Ολλανδία. Όμως μελλοντικές παραδόσεις εξαρτώνται από το εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη.

Η Johnson & Johnson σημειώνει τέλος ότι τον Μάρτιο διανεμήθηκαν περίπου  είκοσι εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ, ποσότητα η οποία ανταποκρίνεται στον στόχου που είχε τεθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...