547
Στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τους γάλλους πολίτες. «Θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα» είπε σε δραματικό τόνο | REUTERS/Stephane Mahe

Lockdown ενός μήνα «για να μη χαθεί ο έλεγχος» ανακοίνωσε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 22:07
Στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τους γάλλους πολίτες. «Θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα» είπε σε δραματικό τόνο
|REUTERS/Stephane Mahe

Lockdown ενός μήνα «για να μη χαθεί ο έλεγχος» ανακοίνωσε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 22:07

Τα μέτρα που ίσχυαν ως σήμερα τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα, που για τους Καθολικούς είναι αυτή την Κυριακή 4 Απριλίου, θα εορταστεί και φέτος λίγο-πολύ κατ’ οίκον ή πάντως χωρίς τις μεγάλες μετακινήσεις του παρελθόντος. Στόχος να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που απειλεί με κατάρρευση τα νοσοκομεία.

Με τους νεκρούς από την Covid-19 να πλησιάζουν τους 100.000, τις μονάδες εντατικής θεραπείας στις πιο πληγείσες περιοχές να είναι υπερπλήρεις και τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με πιο αργό ρυθμό απ’ όσο προβλεπόταν, ο Μακρόν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στόχο του, δηλαδή να κρατήσει ανοιχτή τη χώρα για να προστατεύσει την οικονομία.

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα είπε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα». Πρόκειται κατά σειρά για το τρίτο lockdown στη Γαλλία από την αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως και στη συνέχεια όλα τα σχολεία θα κλείσουν για 15 ημέρες. Τα νήπια και οι μαθητές του Δημοτικού θα επιστρέψουν κατόπιν στις τάξεις τους, ενώ οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία για μία ακόμη εβδομάδα.

Από την Τρίτη, δηλαδή μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα και θα κλείσουν σε όλη τη χώρα ορισμένα καταστήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι θα κλείσουν περίπου 150.000 επιχειρήσεις και το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων και τους περιορισμούς σε ταξίδια άνω των 10 χιλιομέτρων από την κατοικία, είπε ο Μακρόν καλώντας τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές και τις συναντήσεις τους.

Πάντως, όπως σημειώνει το BFMTV, δεν θα απαιτείται κάποιου είδους άδεια για την κίνηση σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων. Για αυτό το πασχαλινό Σαββατοκύριακο θα επιτρέπονται τα διαπεριφερειακά ταξίδια και η επιστροφή πολιτών από το εξωτερικό.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Από τον Φεβρουάριο, τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον σχεδόν τα 40.000 κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ ξεπέρασε τους 5.000. Η δυναμικότητα σε κλίνες, στις κρίσιμες μονάδες θα αυξηθεί στις 10.000, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του πληθυσμού. Από τις 16 Απριλίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ από τις 15 Μαΐου το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Θα ακολουθήσουν, στα μέσα Ιουνίου, τα άτομα κάτω των 50 ετών και «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όλοι οι Γάλλοι άνω των 18 ετών που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν», υποσχέθηκε.

«Επιλέγουμε την εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα», είπε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας επίσης ότι από τα μέσα Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, ορισμένοι πολιτιστικοί χώροι και, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα ξανανοίξουν σταδιακά οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα γήπεδα και οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...