452
Κικίλιας και Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των... 6 μ.μ. που τελικά ξεκίνησε 7.40 μ.μ | ΥοuTube/ Ελληνική Κυβέρνηση/CreativeProtagon

Aνοιγμα με οδηγό τον… Σολομώντα 

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 07:30
Κικίλιας και Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των... 6 μ.μ. που τελικά ξεκίνησε 7.40 μ.μ
|ΥοuTube/ Ελληνική Κυβέρνηση/CreativeProtagon

Aνοιγμα με οδηγό τον… Σολομώντα 

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 07:30

Το ύφος του Βασίλη Κικίλια και του Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, ίσως τα έλεγε όλα. Αν το σκεφτεί κανείς, η ίδια η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δυσχερής: με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνώσεων, να πρέπει να απελευθερώσει ορισμένες δραστηριότητες, μετά από εβδομάδες σκληρού lockdown —αλλά όχι τόσο ώστε να κινδυνεύσει υπάρξει νέα έκρηξη εν μέσω του τρίτου κύματος.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έπρεπε να βρουν μια σολομώντεια λύση, αν και είναι σαφές ότι μια ιδανική, μεσοβέζικη λύση υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Κάπως έτσι, ανακοινώθηκε χθες άρση κάποιων περιορισμών, αλλά με αστερίσκους. Με υποσημειώσεις και… βλέπουμε.

Για παράδειγμα, το λιανεμπόριο: δεν προβλέφθηκε μεν η επαναλειτουργία με το click away, αλλά με το sms στο 13032 για τρεις ώρες, μια φορά τη μέρα, χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό και ραντεβού εντός καταστήματος, με έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. Πρακτικά, ψώνια με ραντεβού, αλλά με ένα ξεχωριστό sms. Όσο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αυτή και αν ήταν μια μέση λύση: επιτρέπονται με τη χρήση οχήματος για τον κωδικό 6, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές, τύποις, η απαγόρευση παραμένει, αν και όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν να λένε για την προοδευτική αραίωση των ήδη αραιών ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ., πολλώ δε μετά τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων είναι ενδιαφέρον, εξ ου και η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων κράτησε αρκετή ώρα, με την ενημέρωση να παίρνει παράταση στην παράταση και να ξεκινά με καθυστέρηση, γύρω στις 19:40. Για το λιανεμπόριο, οι λοιμωξιολόγοι δεν ήθελαν μια πλήρη απελευθέρωση, απλώς με τη χρήση του sms, ενώ η κυβέρνηση δεν ήθελε το click away. Σημειωτέον, όταν το μεσημέρι διέρρευσε ότι προκρίνεται το click away, έμποροι άρχισαν να τηλεφωνούν στο υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύοντας ότι η υπομονή τους τελείωσε και περνούν πλέον στο…παρασύνθημα. Η «χρυσή τομή» βρέθηκε στο ραντεβού, αλλά μέσα στο κατάστημα, ώστε ένδυση και υπόδηση να μπορούν να δουλέψουν.

Όσο για τα σχολεία, μαζί με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η επαναλειτουργία τους θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να φανεί, αν τα Λύκεια μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 12 του μήνα, με όπλο τα self tests. Οι λοιμωξιολόγοι το είχαν, άλλωστε, διαμηνύσει εδώ και μέρες στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν ταυτόχρονη επανέναρξη αρκετών δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση το μέτρησε, διέρρευσε τις προθέσεις της και, εν τέλει, εγκατέλειψε την προσπάθεια για τα σχολεία τώρα, παρά την επιμονή του υπουργείου Παιδείας.

Κάπως έτσι θα είναι και η συνέχεια. Κικίλιας και Χαρδαλιάς έκαναν λόγο για «μικρές ανάσες» στους πολίτες, καθώς η κατάσταση στο σύστημα Υγείας είναι εξαιρετικά πιεστική, με τις εφημερίες των νοσοκομείων να θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Και, κάπως έτσι θα πορευτούμε έως το Πάσχα, ενώ οι αισιόδοξοι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να ξεχνούν την προοπτική μετάβασης στο χωριό τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...