239
Την ζέστη και τον ήλιο απολαμβάνουν ακόμα στη Νίκαια | REUTERS/Eric Gaillard

«Καλοκαίρι» σε Γαλλία – Ισπανία: Στους 30 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2022, 15:06
Την ζέστη και τον ήλιο απολαμβάνουν ακόμα στη Νίκαια
|REUTERS/Eric Gaillard

«Καλοκαίρι» σε Γαλλία – Ισπανία: Στους 30 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2022, 15:06

Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατούν εδώ και πολλές ημέρες στη δυτική Γαλλία, τη γαλλική Ριβιέρα και τη νότια Ισπανία, την ίδια εβδομάδα που το θερμόμετρο πλησίασε τους 30 βαθμούς στην Ελλάδα.

Στη γαλλική Ριβιέρα, η θερμοκρασία των θαλασσών έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, στη νότια Γαλλία, συνήθως οι θερμοκρασίες είναι φθινοπωρινές και βρέχει. Ομως, φέτος, ο κόσμος απολαμβάνει την ηλιοθεραπεία και τα μπάνια στη θάλασσα.

Το ζεστό φθινόπωρο ακολουθεί ένα καυτό καλοκαίρι με καύσωνες-ρεκόρ και εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη.

Κι αυτά τη στιγμή που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου και οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι.

Αυτή την εβδομάδα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι δεν βλέπει πλέον πώς μπορεί να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας και να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι το όριο «ασφαλείας», που έχουν θέσει οι επιστήμονες έως το 2030.

Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι να γίνει δραστική μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων.

Το τελευταίο 10ήμερο, οι θερμοκρασίες στη Γαλλία είναι σταθερά 5-6 βαθμοί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η Φρανσουάζ Βιμέ, κλιματολόγος στο γαλλικό Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για Βιώσιμη Ανάπτυξη, είπε ότι είναι πολύ πιθανό ο καιρός αυτός να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Συνάδει με τα προγνωστικά μας μοντέλα», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Οι θερμοκρασίες στο Μπορντό και την Τουλούζ άγγιξαν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα η στάθμη του ποταμού Γαρούνα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για την εποχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...