780
| InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλογρίτσας: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν, για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 22:01
|InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλογρίτσας: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν, για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 22:01

Το περιεχόμενο της κατάθεσης της Ευθαλίας Διαμαντή, ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. Καλογρίτσα, ένα 24ωρο νωρίτερα, απασχόλησε και την Παρασκευή το Ειδικό Δικαστήριο, με τους συνηγόρους τόσο της πλευράς του κ. Παππά όσο και του επιχειρηματία να αναφέρονται σε αυτή.

Την Πέμπτη, η κυρία Διαμαντή είχε καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, όπου δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016, ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ)». Τα χρήματα αυτά «δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας», σύμφωνα με την επί 40 χρόνια γραμματέα του κ. Καλογρίτσα.

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία, Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος, επεσήμαναν ότι «προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά» από ένα σύνολο, πλέον, «βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει».

Οι συνήγοροι του κ. Παππά,, Γιάννης Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλους, έκριναν από την πλευρά τους ότι στη δικάσιμο της Πέμπτης «δεν προέκυψε τίποτα νεότερο» και ότι κυριάρχησαν «οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες “πληροφορίες” και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η μαρτυρία της Ευθαλίας Διαμαντή πυροδότησε την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ την επομένη, με τον κ. Οικονόμου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να ζητούν εξηγήσεις από την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» υπογραμμίζοντας ότι «η κυρία Διαμαντή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για όσα αστήριχτα και συκοφαντικά ισχυρίστηκε», ενώ ο κ. Παππάς προανήγγειλε την υποβολή μήνυσης σε βάρος της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι συνήγοροι του κ. Παππά διαβεβαίωσαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής ότι προτίθενται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της εν λόγω κατάθεσης.

Αφότου αναφέρθηκε στα όσα είπαν οι συνήγοροι του κ. Παππά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δύο συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα, μετέφερε στο δικαστήριο της εξής δήλωση του εντολέα του: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν, για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».

Αναφερόμενη στην επίμαχη κατάθεση, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα διευκρίνισε ότι η μάρτυς ανέφερε ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε: «Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα έκανε λόγο».

Κατάθεση Τσαγκρή

Κατά τη δική του κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος Νικόλαος Τσαγκρής ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε την πολιτική στήριξη της τότε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Τσαγκρής είπε ότι κλήθηκε από τον επιχειρηματία προκειμένου να «στήσει» την εφημερίδα που θα εξέδιδε (επρόκειτο ουσιαστικά για την επανέκδοση της εφημερίδας «Πρώτη», την οποία εξέδιδε κατά το παρελθόν ο κ. Καλογρίτσας), μαζί με τον τηλεοπτικό σταθμό, το λεγόμενο «SYRIZA channel».

Πράγματι, μέσα σε 25 ημέρες ο κ. Τσαγκρής είχε σχεδιάσει την εφημερίδα και η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός της, αποδέχθηκε τα σχέδιά του, όπως ανέφερε ο μάρτυρας. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καλογρίτσας κάλεσε τον ίδιο και του είπε: «Θα αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν έναν κομματικά ελεγχόμενο διευθυντή».

Ο κ. Τσαγκρής διευκρίνισε, επίσης, ότι στην έκδοση της εφημερίδας «ο κ. Παππάς θα παρείχε πολιτική στήριξη», ενώ τόνισε ότι ο τότε υπουργός είχε διαπράξει «πολιτικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν, ακόμη, η Αννα Βλασοπούλου και ο Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων στην Ιθάκη (τα λεγόμενα «βοσκοτόπια») ιδιοκτησίας του κ. Καλογρίτσα. Η επίμαχη έκταση είχε προταθεί το 2016 ως εγγύηση για τη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων στη σημερινή (σ.σ. της Παρασκευής δηλαδή) συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Νίκου Παππά. Αποκαλυπτικές και της αναξιοπιστίας της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έχει εδώ και 40 χρόνια στενή υπαλληλική σχέση και στενότατο δεσμό με τον κ. Καλογρίτσα και η οποία, προφανώς καθοδηγούμενη, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για “φακέλους και χρήματα”, χωρίς να προσκομίζει ούτε ένα στοιχείο», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με τους ίδιους: «Ο αντιπερισπασμός της, με σαφή στόχευση την πολιτική εκμετάλλευση από τη ΝΔ, και η ψευδής κατάθεσή της, εμπλουτισμένη με λάσπες και αλληλοσυγκρουόμενες και απιθανολογικές αναφορές, μολονότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανατράπηκε με την παραδοχή του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η μάρτυρας ουδέποτε συνέδεσε ροές χρήματος με τον κ. Νίκο Παππά, όπως δημόσια συμφώνησε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...