714
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κακούργημα οι μολότοφ – Βαριές ποινές σε εμπρηστές και Ρουβίκωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 12:17
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κακούργημα οι μολότοφ – Βαριές ποινές σε εμπρηστές και Ρουβίκωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 12:17

Παρεμβάσεις σε κάποια καίρια σημεία στους Ποινικούς Κώδικες προς στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι σίγουρο ότι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης θα είναι η – προς το αυστηρότερο – αλλαγή στην ποινική αντιμετώπιση των εμπρηστών, η οποία αποτελεί σήμερα πλημμέλημα.

Ο ποινικός κώδικας προβλέπει για τον εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος  να θεωρείται κακούργημα μόνον αν κάηκε μεγάλη έκταση, διαφορετικά θεωρείται πλημμέλημα.

Με βάση αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να καθορίζεται σε κάθε περίπτωση εμπρησμού, το πώς θα κρίνεται αν πρόκειται για μεγάλη έκταση ή όχι.

Θυμίζουμε πως με τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα ισχύει το εξής για τους εμπρησμούς:

– Ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια και χρηματική ποινή.

– Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

– Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος.

– Ισόβια αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Επίσης, αναμένεται να τροποποιηθεί σε κακούργημα (ξανά) η ενεργητική δωροδοκία (άρθρο 236) ώστε να αποφευχθεί τυχόν αρνητική έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ πιθανότατα θα επανέλθει η προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς με θεσμοθέτηση (και πάλι) της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων προκαλούν σωματική βλάβη (παρ. 2 του άρθρου 315).

Τις αλλαγές αυτές στον νέο ποινικό χάρτη – ο οποίος αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – αναμένεται να συμπληρώσουν οι παρεμβάσεις για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών (άρθρο 105) και για τις εκρηκτικές ύλες όπως οι μολότοφ (άρθρο 272).

Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε διαμηνύσει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» και ότι θα αυστηροποιηθούν αρκετές διατάξεις που είχαν περάσει από τη Βουλή στο… παρά ένα της διάλυσής της, προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο.

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ.

Νομοθετικά όπλα κατά Ρουβίκωνα – εγκληματικότητας

Εξάλλου και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»  και η ΕΛΑΣ,με την σειρά της, ζητεί στον νέο Ποινικό Κώδικα κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο τον περιορισμό των «ακτιβιστών των Εξαρχείων» και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακοποιών.

Η διοίκηση της Αστυνομίας προωθεί μια καθοριστική αλλαγή στον νέο Ποινικό Κώδικα (στο άρθρο 187) προκειμένου να περιορίσει τη δράση του Ρουβίκωνα: «Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος-μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων), διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώλυση των συγκοινωνιών και διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων».

Με βάση την προαναφερόμενη αλλαγή, θα ενταχθούν στον νόμο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και θα θεωρούνται πλημμέλημα οι επιθέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα πράξεις στις οποίες προχωρούν τα μέλη του. Αυτό που κυρίως αλλάζει είναι ότι για αυτά τα αδικήματα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης των υπαιτίων. Κάτι που δεν συνέβαινε με κανένα από τα νομοθετήματα που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα για τους επονομαζόμενους «ακτιβιστές των Εξαρχείων». Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. προωθεί διαδικασίες προκειμένου να γίνονται πιο σύντομα οι δίκες για τις επιδρομές του Ρουβίκωνα ώστε να υπάρξει περιορισμός ή τερματισμός της δράσης του.

Ο Ρουβίκωνας έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2015 σε περίπου 160 εφόδους σε δημόσια κτίρια, πρεσβείες, εταιρείες, γραφεία γιατρών κ.λπ.

Σε βάρος των μελών του Ρουβίκωνα έχουν σχηματισθεί περισσότερες από 70 δικογραφίες και έχουν γίνει περίπου 400 συλλήψεις και προσαγωγές, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη δράση της οργάνωσης.

Επίσης προωθεί σημαντικές αλλαγές και στον νόμο για τους βομβιστές ή τους πρωταιτίους επεισοδίων με ρίψη μολότοφ ζητώντας την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της δράσης των βομβιστών σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμη ζητεί να τιμωρείται με φυλάκιση τριών χρόνων τουλάχιστον και αυτός που κατασκευάζει, κατέχει ή προμηθεύεται εμπρηστικές βόμβες (μολότοφ) και αυτές οι ποινές να μην αφορούν μόνο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η ΕΛΑΣ επιπλέον ζητεί την τιμωρία ξανά της ασέλγειας και της μαστροπείας, όπως και την επάνοδο των κυρώσεων που αφορούν τα τροχαία ατυχήματα και την ενοχλητική λειτουργία νυχτερινών κέντρων – οι οποίες είχαν ουσιαστικά καταργηθεί.

Επίσης επιχειρεί με το έγγραφό της στο υπουργείο Δικαιοσύνης να υπερβεί κι ένα άλλο εμπόδιο, το άρθρο 384 του νέου Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι σταματά η ποινική δίωξη σε βάρος δραστών κλοπών, διαρρήξεων κ.λπ. εάν εκείνοι επιστρέψουν τα χρήματα ή τα κλοπιμαία στους παθόντες και υπάρξει ακόλουθη σχετική δήλωση του θύματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...