675
Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να πολιτεύεται για ένα άτακτο Brexit, ενώ οι Sunday Times στο πρωτοσέλιδό τους προεξοφλούν χάος | Reuters/Twitter/CreativeProtagon

«Επιχείρηση χάος» το Brexit: Χωρίς καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 10:10
Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να πολιτεύεται για ένα άτακτο Brexit, ενώ οι Sunday Times στο πρωτοσέλιδό τους προεξοφλούν χάος
|Reuters/Twitter/CreativeProtagon

«Επιχείρηση χάος» το Brexit: Χωρίς καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 10:10

Εικόνες από μια δυστοπία. Μια Βρετανία χωρίς φάρμακα, χωρίς καύσιμα, χωρίς ακόμα και τρόφιμα εν έτει 2019 μ.Χ. Και αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά σχεδόν βεβαιότητα —την περιγράφουν με τρομακτικές λεπτομέρειες κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν στους Sunday Times, για το τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. To ακόμα χειρότερο είναι ότι στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλέον ένας άνθρωπος που έχει κάνει το άτακτο Brexit βασικό του στρατήγημα…

Οι Sunday Times δεν θέλουν να εξωραΐσουν την εικόνα για το τι φέρνει η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον που θέλει σύγκρουση χωρίς όρια με τις Βρυξέλλες: «Επιχείρηση χάος» είναι ο τίτλος της ιστορικής εφημερίδας.

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί απίστευτη σύγχηση στα λιμάνια και θα απαιτηθεί να κλείσουν τα σύνορα με την Ιρλανδία, μια εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους για την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Βρετανία οδεύει σε συνταγματική κρίση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.

Eπειτα από τρία και πλέον χρόνια που το Brexit μονοπωλεί τη συζήτηση στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία, και την οποία έκλεισε η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της Sunday Telegraph, o Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άτακτης αποχώρησης.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετικό του τηλεγράφημα, είναι άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπρέξιτ λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.