425
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | REUTERS/Axel Schmidt

Σόιμπλε: «Κακή υπηρεσία» η ανακούφιση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 16:38
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|REUTERS/Axel Schmidt

Σόιμπλε: «Κακή υπηρεσία» η ανακούφιση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 16:38

Το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιπερτ τόνισε ότι «λαμβάνουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει την άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο σε ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα –το 2018- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».

Πάγο σε κάθε νέα συζήτηση για μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος έβαλε για άλλη μία φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνοντας τα αφτιά σε δηλώσεις που έχουν αρχίσει να έρχονται ακόμα και από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε «κακή υπηρεσία για την Ελλάδα».

«Οποιος λέει ‘θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup  στις 5 Δεκεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν ακριβώς το ενδεχόμενο μέτρων για την ελάφρυνση.

Είναι η άτυπη απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε όσα υποστήριξε από την Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης χωρίς κάποια ελάφρυνση χρέους.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Bild έγραφε, επικαλούμενη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, πως «αν ο Ομπάμα μας φέρει το χρέος της Ελλάδας, το Βερολίνο θα το απορρίψει». Τόνιζε ακόμα ότι «το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει την ελάφρυνση του χρέους».

Η θέση του Βερολίνου, που έχει εκφραστεί επανειλημμένα και σε κάθε τόνο, είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018.

Παραταύτα, σε δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων στο «Βήμα», επισημαίνεται ότι ο φυσικός χώρος για τη διαπραγμάτευση τέτοιων ζητημάτων είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ecofin, και το  Eurogroup. Πάντως προσέθετε ότι η κυρία Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις του κ.Ομπάμα, παρόλο που αυτός βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, διαβεβαιώνοντας ότι «η καγκελάριος θα πάρει απέναντι του κ. Τραμπ την ίδια θέση για το χρέος, που υποστηρίζει και έναντι του Ομπάμα».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέδριο στο Λονδίνο δήλωσε αφενός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ προσηλωμένη (commited) και να εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας».

Σχετικά με την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «τον Δεκέμβριο πρέπει να συζητήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και στα επόμενα χρόνια, μπορούν να εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα, για το τέλος του προγράμματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...