439
Γκρι υφαλοκαρχαρίες στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.600 χλμ. έξω από τη Χαβάη. Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες έχουν έντονη κοινωνική ζωή και δημιουργούν μεγάλες παρέες στους κοραλλιογενείς υφάλους όπου ζουν | Yannis Papastamatiou/Handout via REUTERS

Και όμως οι καρχαρίες είναι κοινωνικά όντα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2020, 15:41
Γκρι υφαλοκαρχαρίες στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.600 χλμ. έξω από τη Χαβάη. Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες έχουν έντονη κοινωνική ζωή και δημιουργούν μεγάλες παρέες στους κοραλλιογενείς υφάλους όπου ζουν
|Yannis Papastamatiou/Handout via REUTERS

Και όμως οι καρχαρίες είναι κοινωνικά όντα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2020, 15:41

Οι καρχαρίες θεωρούνταν ανέκαθεν μοναχικά όντα που ασχολούνται αποκλειστικά με την αναζήτηση της τροφής τους, χωρίς να προσπαθούν να την αποκτήσουν συνεργαζόμενοι, όπως κάνουν πολλά άλλα είδη, και οι μόνες επαφές που έχουν μεταξύ τους είναι οι απολύτως απαραίτητες, όπως αυτές για την αναπαραγωγή τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ότι οι καρχαρίες έχουν και κοινωνική ζωή. Η αρχή έγινε με μια έρευνα που διενεργήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται καρχαρίες, είτε για να αναζητήσουν τροφή είτε για να αναπαραχθούν, αναπτύσσονται σχέσεις ανάμεσά τους όσο βρίσκονται εκεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο διάστημα της ολιγοήμερης παραμονής των καρχαριών σε αυτές τις περιοχές δημιουργούνται παρέες που περνούν μαζί το διάστημα της παραμονής τους εκεί.

Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Γιάννη Παπασταματίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Οι ερευνητές μελέτησαν τους γκρι υφαλοκαρχαρίες, ένα είδος καρχαρία που ζει στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και εμφανίζεται συχνότερα σε ρηχά νερά κοντά στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι καρχαρίες έχουν αναπτύξει σύνθετα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας ισχυρούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους, οι οποίοι διαρκούν πολλά έτη.

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας Γιάννης Παπασταματίου (αριστερά) σε συνάντηση του με τον διάσημο βρετανό παραγωγό και παρουσιαστή ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, παρατηρούσαν για τέσσερα έτη δεκάδες γκρι υφαλοκαρχαρίες που ζουν στην Ατόλη Παλμύρα, μια συστάδα από μερικές δεκάδες κοραλλιογενείς νησίδες που βρίσκονται σε απόσταση 1.600 χλμ. νοτιοδυτικά της Χαβάης. Διαπίστωσαν ότι ανέπτυσσαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες διατηρούνταν ισχυρές σε όλο διάστημα της έρευνας. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν ξημέρωνε, οι καρχαρίες δημιουργούσαν παρέες, ο αριθμός των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε και τα 20 άτομα, και περνούσαν όλοι μαζί την ημέρα τους. Χωρίζονταν το βράδυ και μαζεύονταν πάλι το επόμενο πρωί, διατηρώντας την κοινωνική τους ζωή.

«Οι καρχαρίες είναι εκπληκτικά ζώα και ακόμη δεν τα έχουμε κατανοήσει και δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτά. Μου αρέσει να μιλάω για τη “μυστική κοινωνική ζωή” των καρχαριών, την οποία δεν ήθελαν οι ίδιοι οι καρχαρίες να κρατούν μυστική, αλλά πρόσφατα καταφέραμε να αναπτύξουμε τα τεχνικά μέσα που μας επιτρέπουν να παρατηρούμε και να κατανοούμε την κοινωνική τους ζωή. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι καρχαρίες αναπτυγμένη κοινωνικότητα, κάποιοι προτιμούν να ζουν μοναχικά» αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των καρχαριών.

Μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν οι ερευνητές για αυτή τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων καρχαριών είναι ότι κινούμενοι όλοι μαζί, βοηθούν κάποια μέλη της ομάδας να τραφούν, καθώς αν κινούνταν μόνοι τους, θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες για να το πετύχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...