294
Ο Αρμιν Λάσετ προπορεύεται, ο Γενς Σπαν ακολουθεί. Ο πρώτος ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του CDU | REUTERS/Annegret Hilse

Ο Αρμιν Λάσετ «πρόλαβε» τον Φρίντριχ Μερτς – ορίστηκαν οι μονομάχοι για την αρχηγία του CDU

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2020, 12:44
Ο Αρμιν Λάσετ προπορεύεται, ο Γενς Σπαν ακολουθεί. Ο πρώτος ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του CDU
|REUTERS/Annegret Hilse

Ο Αρμιν Λάσετ «πρόλαβε» τον Φρίντριχ Μερτς – ορίστηκαν οι μονομάχοι για την αρχηγία του CDU

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2020, 12:44

Την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Aρμιν Λάσετ.

Θεωρούμενος ως άνθρωπος που πρόσκειται στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο 59χρονος Λάσετ ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο από κοινού με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος και ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Λάσετ.

Ο Σπαν ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2018, όταν πρόεδρος του CDU αναδείχθηκε η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ως προσωπική επιλογή της Μέρκελ.

Αυτούς τους 14 μήνες, όμως, η Κραμπ-Καρενμπάουερ απέτυχε να ελέγξει το κόμμα, το οποίο όχι μόνο υπέστη μια σειρά από εκλογικές ήττες σε τοπικό επίπεδο, αλλά βρέθηκε σε πολιτική περιδίνηση όταν στελέχη του συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά AfD στη Θουριγγία (εδώ).

Αυτή η κρίση οδήγησε την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε παραίτηση (εδώ) και άνοιξε τη μάχη της διαδοχής – ο νέος αρχηγός θα οδηγήσει εξάλλου το κόμμα στις εκλογές του 2021, όταν και λήξει η θητεία της Μέρκελ.

Εκτός από τον Αρμιν Λάσετ, την υποψηφιότητά του είχε πει ότι θα ανακοινώσει εντός της Τρίτης ο πρώην γενικός γραμματέας του CDU και θεωρούμενος ως άνθρωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς. Και το έκανε μία ώρα μετά τη συνέντευξη των Λάσετ – Σπαν.

O Φρίντριχ Μερτς, διεκδικητής και αυτός της αρχηγίας του CDU

Ο Μερτς, σκληροπυρηνικός και εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, είχε ηττηθεί οριακά το 2018 από την Κραμπ-Καρενμπάουερ (517 έναντι 482 ψήφων).

Ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα εκλεγεί από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου, στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...