899
Η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε συνεδρίαση του CDU. Το πολιτικό άστρο της σβήνει | Reuters

Σε περιδίνηση το CDU: Αποχωρεί από την αρχηγία η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2020 17:58
Η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε συνεδρίαση του CDU. Το πολιτικό άστρο της σβήνει
|Reuters

Σε περιδίνηση το CDU: Αποχωρεί από την αρχηγία η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2020 17:58

Οι μετασεισμοί στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας από την κρίση στη Θουριγγία (εδώ) είναι συνεχείς. Μολονότι δεν συνδέεται ευθέως με την παραίτηση, το Σάββατο, του Τόμας Κέμεριχ, του πολιτικού του FDP που εξελέγη πρωθυπουργός στο κεντρικό κρατίδιο με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η απόφαση της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, προέδρου του CDU, να μη διεκδικήσει την καγκελαρία το 2021, προκαλεί συνειρμούς και κάνει ακόμα πιο ρευστή την κατάσταση στο εμβληματικό γερμανικό κόμμα.

Τα τελευταία 24ωρα, η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής γιατί έδειξε εμφανή αδυναμία να ελέγξει το κόμμα.

Το γεγονός ότι οι βουλευτές του CDU στη Θουριγγία αγνόησαν επιδεικτικά την κεντρική γραμμή του Βερολίνου και δεν είχαν πρόβλημα να συμπαραταχθούν με τους ακροδεξιούς της AfD, ανάγκασε την Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει δράση και να επιβάλει κομματική πειθαρχία, επιστρέφοντας από τη μακρινή Ανγκόλα. Παράλληλα κατέδειξε κάτι που εδώ και καιρό συζητιόταν στο Βερολίνο: η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν πείθει ούτε την κομματική βάση ούτε τα στελέχη.

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται προστατευόμενη της Μέρκελ, η οποία ουσιαστικά την επέβαλε στην ηγεσία του CDU το 2018 (εδώ) όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την αρχηγία του κόμματος – εν όψει και της αποχώρησής της από την κεντρική πολιτική σκηνή το 2021, με τη λήξη δηλαδή της θητείας της στην καγκελαρία.

Ομως δεν θα είναι αυτή που θα τη διαδεχθεί διεκδικώντας την ηγεσία της Γερμανίας ως αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών.

Η ίδια δήλωσε τη Δευτέρα, ότι θα παραμείνει αρχηγός μέχρις ότου διευκρινιστεί το ζήτημα του υποψήφιου καγκελάριου και κατόπιν θα παραιτηθεί.

Τόνισε επίσης, ότι θεωρεί πως ο υποψήφιος καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έδωσε το συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ περιέγραψε τον διαχωρισμό ηγεσίας του CDU και καγκελαρίας ως «αδυναμία» του κόμματος, σε μια περίοδο, όπως είπε, κατά την οποία ήταν σημαντικό το κόμμα να είναι ισχυρό. «Η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την καγκελαρία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς την ίδια, η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου καγκελάριου θα είναι «πιο ανοιχτή» και διευκρίνισε ότι το θέμα θα κριθεί σε συνέδριο και όχι με την ψήφο της βάσης, καθώς η σχετική πρόταση απορρίφθηκε κατά το τελευταίο συνέδριο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αρχηγός του CDU δήλωσε ότι η απόφασή της «δεν ήταν απόφαση της στιγμής» μετά τις εξελίξεις στην Θουριγγία, αλλά ότι έχει ωριμάσει εδώ και καιρό μέσα της, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε σχετικά τη Μέρκελ και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου μόλις το πρωί της Δευτέρας. «Είμαι για πάρα πολλά ευγνώμων σε αυτό το CDU. Ηξερα ότι θα ήταν δύσκολα και τα τελευταία χρόνια το επιβεβαίωσαν», δήλωσε.

Αναφερόμενη στους χειρισμούς της σχετικά με την εκλογή πρωθυπουργού στην Θουριγγία, η Κραμπ-Καρενμπάουερ εξήγησε ότι αναζήτησε έναν δρόμο που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση του Κέμεριχ από την πρωθυπουργία, «πάντα σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα» και υπογράμμισε ότι το κόμμα της «απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία εκπροσωπεί τα αντίθετα από όλα όσα συνθέτουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ταυτόχρονα, ούτε οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να συνδεθούν με τις αξίες του CDU», διευκρίνισε.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την στάση της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της, της «Πτέρυγας Αξιών», που εμφανίστηκε να «κλείνει το μάτι» σε μια πιθανή συνεργασία με την AfD, δήλωσε ότι «όποιος μιλάει για συνεργασίες με την AfD, απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες του CDU».

Ερωτώμενη, τέλος, εάν πιστεύει ότι η κατάσταση στο κόμμα της θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, απάντησε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Τι δήλωσε η Μέρκελ

«Πληροφορήθηκα την απόφαση με απόλυτο σεβασμό, αλλά λυπάμαι. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Μιλώντας στον Τύπο πριν από την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, επαίνεσε την Κραμπ-Καρενμπάουερ κυρίως για την βελτίωση των σχέσεων με την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) και την ευχαρίστησε για το γεγονός ότι προτίθεται να συντονίσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου καγκελάριου.

Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί της -και στο πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς θα παραμείνει υπουργός Αμυνας.

Η μάχη των δελφίνων ξεκίνησε

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το πολιτικό άστρο της Κραμπ-Καρενμπάουερ σβήνει. Και ενδεχομένως να αναδεικνύεται ξανά από τις στάχτες του, αυτό του σκληροπυρηνικού ανθρώπου του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς (εδώ).

Ο Φρίντριχ Μερτς είχε αποσυρθεί από την πολιτική μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές από την προστατευόμενη της Μέρκελ. Τώρα όμως μπορεί να επιστρέψει
O Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι ένας πιθανός διάδοχος της Ανεγκρετ στην ηγεσία του CDU και -γιατί όχι;- της Μέρκελ στην καγκελαρία

Μετά την ήττα του από την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο πανύψηλος Μερτς είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την πολιτική, όμως πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν την επιστροφή του, καθώς ανοίγει μια μάχη δελφίνων. Απέναντί του θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ ο οποίος θεωρείται ένας ακόμη άνθρωπος της Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα που ηγεμόνευσε πολιτικά τη Γερμανία σχεδόν επί δύο δεκαετίες, βρίσκονται σε περιδίνηση. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αρχηγός του SPD, προέβλεψε ότι θα γίνουν πιο σύντομα οι εκλογές λόγω κατάρρευσης του Μεγάλου Συνασπισμού, ενώ εκτίμησε πως το CDU θα κινδυνεύσει με διάλυση.

«Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», δήλωσε στην Bild.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...