303
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με τους γονείς και την αδελφή της, τον Δεκέμβριο του 2018 | Twitter/@GretaThunberg

Πώς ο ακτιβισμός έσωσε την κόρη μου – Η μητέρα της Τούνμπεργκ μιλά για τα δύσκολα χρόνια της Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 16:52
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με τους γονείς και την αδελφή της, τον Δεκέμβριο του 2018
|Twitter/@GretaThunberg

Πώς ο ακτιβισμός έσωσε την κόρη μου – Η μητέρα της Τούνμπεργκ μιλά για τα δύσκολα χρόνια της Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 16:52

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από ένα σιωπηλό παιδί, διαγνωσμένο με αυτισμό, έγινε μια φωνή παγκόσμιας εμβέλειας που μιλά με θάρρος και αποφασιστικότητα για την κλιματική κρίση και τις ευθύνες όλων μας, και ιδίως των πολιτικών.

Το πώς έφτασε ως εδώ είναι από μόνο του ένα δύσκολο ταξίδι, αποκάλυψε η Μαλένα Ερνμαν, η μητέρα της 17χρονης σουηδής ακτιβίστριας.

Ο Observer δημοσίευσε αποσπάσματα από το βιβλίο της οικογένειας Τούνμπεργκ με τίτλο «Καίγεται το σπίτι μας: Σκηνές από μία οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση».

Η Ερνμαν γράφει για τις πρώτες ενδείξεις ότι η κόρη της -τότε στα 11 της- είναι στο φάσμα του αυτισμού: «Σιγά σιγά εξαφανιζόταν σε ένα σκοτάδι. Σταμάτησε να παίζει πιάνο, να γελά, να μιλά και σταμάτησε να τρώει».

Η μεγαλύτερη κόρη της Ερνμαν, που είναι τραγουδίστρια όπερας, και του ηθοποιού Σβάντε Τούνμπεργκ, έχασε 10 κιλά σε δύο μήνες. Ετρωγε μόνο ρύζι, αβοκάντο και νιόκι και έφτασε ένα βήμα πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Αλλά και όταν επέστρεψε στο σχολείο, ο πατέρας της διαπίστωσε ότι η Γκρέτα δεχόταν bullying.

Οταν πήρε ξανά λίγο βάρος, οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Γκρέτα εμφανίζει το σύνδρομο Ασπεργκερ, ένα είδος αυτισμού, και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Αυτό όμως που έφερε την αλλαγή στη ζωή της Γκρέτα ήταν μια ταινία που είδε στο σχολείο για τα σκουπίδια στους ωκεανούς. Το «νησί» από τα πλαστικά σκουπίδια που πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό ανησύχησε πολύ την Γκρέτα.

«Είδε αυτό που όλοι οι άλλοι δεν έβλεπαν. Σαν να έβλεπε διά γυμνού οφθαλμού τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όλων μας», γράφει η μητέρα της.

Το 2018 πήρε την πρωτοβουλία για την πρώτη «απεργία για τα κλίμα» έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Στοκχόλμη. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι -κυριολεκτικά- ιστορία.

Η επαφή με άλλους ακτιβιστές αλλά και ο σκοπός στον οποίο έταξε τον εαυτό της είχε θετική επίδραση, γράφει ο πατέρας της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...