562
Ο Τόμας Κέμεριχ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Θουριγγίας. Η περίπτωσή του όμως προκάλεσε ρήγμα στον Μεγάλο Συνασπισμό | REUTERS/Wolfgang Rattay

Το ανίερο πείραμα της Θουριγγίας απέτυχε – ως πότε όμως;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2020, 22:31
Ο Τόμας Κέμεριχ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Θουριγγίας. Η περίπτωσή του όμως προκάλεσε ρήγμα στον Μεγάλο Συνασπισμό
| REUTERS/Wolfgang Rattay

Το ανίερο πείραμα της Θουριγγίας απέτυχε – ως πότε όμως;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2020, 22:31

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά το Σάββατο ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός ο οποίος είχε εκλεγεί την περασμένη Τετάρτη με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στην χώρα και κρίση στον Μεγάλο Συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

Η παραίτηση του Τόμας Κέμεριχ ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με τους αρχηγούς των κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αναζητούν την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση της κρίσης.

H Ανγκελα Μέρκελ μετέβη επέστρεψε στο Βερολίνο μετά από ένα μακρύ ταξίδι στην Ανγκόλα της Αφρικής και βρέθηκε με την κυβέρνησή της να απειλείται με διάλυση, όπως άλλωστε και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Η «ανίερη» σύμπραξη του FDP και των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ακροδεξιούς της AfD προκάλεσε σοκ, διότι αποτέλεσε μια εικόνα από το τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στο μέλλον, όταν η ηγετική φιγούρα της Μέρκελ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι το 2021 εγκαταλείπει την πολιτική, θα έχει βγει από το κάδρο. Αν συνέβη, έστω και για λίγες ώρες στην Θουριγγία, αυτό το κεντρικό κρατίδιο με πρωτεύουσα την Ερφούρτη και ιστορική πόλη τη Βαϊμάρη, γιατί να μη συμβεί και αλλού;

Αναλυτές φοβούνται ότι το γυαλί που ράγισε στη Θουριγγία, δύσκολα θα κολλήσει ξανά. Προς το παρόν πάντως, το πολιτικό σύστημα απέδειξε αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν οι αρχηγοί, «η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ, η οποία κατέστη εφικτή μόνο με τις ψήφους της AfD, αποτελεί ασυγχώρητη διαδικασία». Οι κυβερνητικοί εταίροι ανέμεναν λοιπόν «ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να αναλάβει ήδη σήμερα την ευθύνη του και να αποχωρήσει από τη θέση του», ανέφερε το κείμενο, στο οποίο επισημάντθηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου, προκειμένου στην Θουριγγία να αποκατασταθεί η σταθερότητα και οι ξεκάθαρες σχέσεις, αναμένει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός και σε κάθε περίπτωση να διεξαχθούν νέες εκλογές. Τα κυβερνητικά κόμματα τόνισαν επίσης ότι παράλληλα απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επίτευξης πλειοψηφίας με τις ψήφους της AfD, τονίζοντας ότι αυτό παραμένει απόφαση για τις παρατάξεις του Μεγάλου Συνασπισμού (Große Koalition) σε όλα τα επίπεδα.

Οι ηγέτες του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν, μιλούν έξω από την καγκελαρία (Reuters)
H Μέρκελ καταφθάνει στην καγκελαρία, εμφανώς αγχωμένη (Reuters)

Ο Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή του να παραιτηθεί, για να επανέλθει την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι οι νομικές υπηρεσίες του κρατιδίου του ζήτησαν να παραμείνει προσωρινά ώστε να μην υπάρχει νομικό και διοικητικό κενό, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχει ήδη δηλώσει πως η παραίτησή του ενεργοποιείται άμεσα, επαναλαμβάνοντας ότι παραιτείται και οποιασδήποτε αμοιβής δικαιούται και ότι θα επιστρέψει τυχόν χρήματα που του έχουν ήδη πιστωθεί για την σύντομη θητεία του.

Οπως αποκάλυψε την Παρασκευή το δίκτυο RedaktionsNetzwerkDeutschland, η αμοιβή του Κέμεριχ ακόμα και για αυτές τις λίγες ώρες της πρωθυπουργίας του στο κρατίδιο της Θουριγγίας μπορεί να έφθανε και τις 93.000 ευρώ.

Νωρίτερα η Μέρκελ είχε απομακρύνει από την θέση του και τον υφυπουργό Οικονομίας και εντεταλμένο της κυβέρνησης για θέματα των πρώην ανατολικών κρατιδίων Κρίστιαν Χίρτε, ο οποίος την Τετάρτη είχε σπεύσει να συγχαρεί με ανάρτηση στο Twitter τον νεοεκλεγέντα Κέμεριχ, πανηγυρίζοντας για την ήττα της Αριστεράς και αγνοώντας ότι η εκλογή είχε βασιστεί στις ψήφους των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...