188
| . REUTERS/Kevin Lamarque

Και επίσημα επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 11:16
|. REUTERS/Kevin Lamarque

Και επίσημα επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 11:16

Υπό κανονικές συνθήκες, είναι μια τυπική διαδικασία: Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων επικυρώνουν τις ψήφους στις οποίες έχει καταλήξει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και ανακηρύσσουν επόμενο πρόεδρο. Ομως με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχουν κανονικές συνθήκες.

Υστερα λοιπόν από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Κογκρέσου, η οποία διακόπηκε από την εισβολή στο Καπιτώλιο του καθοδηγούμενου από τον Τραμπ όχλο, τα δύο νομοθετικά Σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) επικύρωσαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Η επικύρωση της νίκης τους σημειώθηκε μετά την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Αρχικά η Γερουσία απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια λιγοστών γερουσιαστών συμμάχων Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία της Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. Ακολούθησε η, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, επικύρωση της νίκης Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Μετά την ανακοίνωση του Κογκρέσου ο Τραμπ εξέφρασε τη διαφωνία του, αλλά δεσμεύτηκε για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...