563
Ο Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής της Γιούτα, στη συνεδρίαση για την επικύρωση του αποτελέσματος. Μίλησε για «μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» | Erin Schaff/Pool via REUTERS

Οι Ρεπουμπλικανοί αποκηρύσσουν επιτέλους τον Τραμπ: Εκανε την Αμερική «μπανανία»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 10:38
Ο Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής της Γιούτα, στη συνεδρίαση για την επικύρωση του αποτελέσματος. Μίλησε για «μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών»
| Erin Schaff/Pool via REUTERS

Οι Ρεπουμπλικανοί αποκηρύσσουν επιτέλους τον Τραμπ: Εκανε την Αμερική «μπανανία»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 10:38

Αν προσέφεραν κάτι θετικό αυτά τα φρικώδη που συνέβησαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο τελείωσε ο έως τώρα τοξικός εναγκαλισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον θεωρείται απίθανο ο απερχόμενος πρόεδρος να κριθεί από οποιονδήποτε ως μια καλή υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2024 –αντιθέτως ήδη άρχισε να συζητείται η καμπάνια «Pence2024», για τον νυν αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Και είναι η πρώτη φορά που πλέον στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τον δεύτερο πυλώνα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, αναγνωρίζουν ότι αυτός ο «δυναμισμός» του Τραμπ αποδείχτηκε καταστροφικός –μια άλλη λύση τέτοιου είδους βγαίνει από το κάδρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μολονότι ως τώρα σιωπούσαν, μια σειρά από βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών στράφηκαν δημοσίως εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. Υπάρχουν βέβαια ακόμη υποστηρικτές του –ο Τεξανός Τεντ Κρουζ μεταξύ αυτών– αλλά οι περισσότεροι τον κατηγορούν όχι μόνο ως υποκινητή των επεισοδίων, αλλά και ως παράγοντα που έβλαψε τη χώρα.

«Δεν τίθεται καν ζήτημα. Ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», ανέφερε η πρόεδρος βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Λιζ Τσέινι. Δεν είναι μια απλή βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Είναι η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. Και αυτή περιέγραψε την επίθεση στο Καπιτώλειο ως απόπειρα να εμποδισθει το Κογκρέσο να επιτελέσει το συνταγματικό καθήκον του επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο βουλευτής Τζέιμς Φρεντς Χιλ, ο οποίος έχει ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 95% αυτά που εισηγούνταν ο Τραμπ, δήλωσε στο CNBC: «Ο πρόεδρος φέρει μέρος της ευθύνης για την εξημμένη ρητορική».

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου καθώς ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ εξέθεταν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 που κέρδισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έκανε λόγο για «μια ανταρσία» καθώς διαδηλωτές εφορμούσαν στο Καπιτώλιο, έσπαγαν παράθυρα, καταλάμβαναν γραφεία, εσέβαλλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου και απειλούσαν την ασφάλεια αιρετών αξιωματούχων.

«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν προς το έθνος», ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ χωρίς να αναφέρει τον Τραμπ.

Η δήλωση Μπους: Μια μπανανία…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Τζορτζ Μπους του νεότερου, 43 προέδρου των ΗΠΑ (2001-2009) και σημαίνοντος Ρεπουμπλικανού. Σε μια σπάνια δήλωσή του, χωρίς να κατονομάζει τον Τραμπ, ανέφερε πως είναι «συγκλονισμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές και από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται σήμερα προς τους θεσμούς μας τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου μας».

«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογράμμισε ο Μπους, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια ταραγμένη περίοδο που ξεκίνησε με την 11η Σεπτεμβρίου.

«Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία – όχι στη δημοκρατία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, συχνός επικριτής του Τραμπ, και προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2012, δεν είχε πρόβλημα να κατηγόρησε άμεσα τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ήταν μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρόμνεϊ. «Αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επικίνδυνο τέχνασμά του αμφισβητώντας τα αποτελέσματα νόμιμων, δημοκρατικών εκλογών θα θεωρούνται για πάντα συνεργοί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...