272
Κατέκλυσαν το κέντρο του Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές | REUTERS/Oren Alon

Ισραήλ: 250.000 πολίτες στους δρόμους εναντίον του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 12:36
Κατέκλυσαν το κέντρο του Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές
|REUTERS/Oren Alon

Ισραήλ: 250.000 πολίτες στους δρόμους εναντίον του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 12:36

Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που βγήκαν ξανά το βράδυ του Σαββάτου, στους δρόμους ισραηλινών πόλων.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 250.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις, ο οποίες συνεχίζονται για 11η συνεχή εβδομάδα.

Στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Οχι στη δικτατορία» και «Το Ισραήλ δεν είναι ακόμη Ιράν ή Τουρκία».

Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά.

Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.

Κρατώντας ισραηλινές σημαίες, χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση του Τελ Αβίβ – REUTERS/Oren Alon

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι καταδικάζει την έξαρση κρουσμάτων βίας, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν οι διαδηλωτές.

Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Επιπλέον οι πολιτικοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο διορισμό δικαστών.

Οι επικριτές τονίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές απειλούν τον δημοκρατικό διαχωρισμό των εξουσιών. Εκφράζουν επίσης φόβους ότι μπορεί να επιτρέψουν στον Νετανιάχου να αποφύγει την καταδίκη στη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφορά.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων τις οποίες προωθεί ο πρωθυπουργός είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Ισραήλ και περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Ακόμη και μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου: εκατοντάδες έφεδροι αξιωματικοι έχουν ανακοινώσει πως από σήμερα δεν θα παρουσιάζονται πλέον για υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...