256
Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας δίνουν τα χέρια αφού έχουν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης | REUTERS

Ισπανία: Σοσιαλιστές και Podemos συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 17:44
Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας δίνουν τα χέρια αφού έχουν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
|REUTERS

Ισπανία: Σοσιαλιστές και Podemos συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 17:44

Συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης οι Σοσιαλιστές και οι Podemos στην Ισπανία μπροστά στον κίνδυνο να μπουν στην κυβέρνηση οι ακροδεξιοί.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, υπέγραψαν σήμερα προκαταρκτική συμφωνία με στόχο τον σχηματισμό μιας «προοδευτικής», όπως δήλωσαν, κυβέρνησης συνασπισμού.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

Σοσιαλιστές και Podemos, πάντως συγκεντρώνουν μαζί 155 έδρες, αριθμός που δεν αρκεί για να σχηματίσουν πλειοψηφία στην 350 εδρών ισπανική βουλή και θα αναζητήσουν περαιτέρω συμμαχίες και συνεργασίες. Οι Podemos μάλιστα έχασαν επτά έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πέφτοντας στις 35.

Η συμφωνία τους έγινε μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό Vox (τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 52 έδρες), παρόλο που το προηγούμενο εξάμηνο, μετά τις εκλογές του Απριλίου, δεν τα είχαν βρει μεταξύ τους.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί κατά τις προηγούμενες συνομιλίες μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...