489
Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει δύσκολος γρίφος | REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: Νίκη του Σάντσεθ, άνοδος της Ακροδεξιάς – παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 07:47
Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει δύσκολος γρίφος
|REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: Νίκη του Σάντσεθ, άνοδος της Ακροδεξιάς – παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 07:47

Ενα πολιτικό σκηνικό ακόμη περισσότερο διασπασμένο από τις εκλογές του Απριλίου ανέδειξαν οι εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία.

Παρά τη νίκη των Σοσιαλιστών, ο σχηματισμός κυβέρνησης είτε από τους Σοσιαλιστές είτε από το Λαϊκό Κόμμα χωρίς συμμαχία περισσοτέρων από δύο κόμματα είναι αδύνατος. Εκτός και αν πάμε στην πρωτοφανή για τη χώρα λύση του μεγάλου συνασπισμού.

Την κατάσταση περιπλέκει ο διπλασιασμός των ποσοστών της Ακροδεξιάς, την ώρα που τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς είτε υποχώρησαν (στην περίπτωση των αριστερών Podemos) είτε καταποντίστηκαν (όπως οι δεξιοί Ciudadanos).

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επικρατούν των αντιπάλων τους με 120 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών. Τους ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 88 έδρες. Στην απερχόμενη Βουλή είχαν 123 και 66 έδρες αντίστοιχα.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, εξασφαλίζοντας 52 έδρες έναντι των 24 που είχε λάβει στις εκλογές του Απριλίου.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 10 έδρες έναντι των 57 στην απερχόμενη Βουλή και οι Unidas Podemos 35 έδρες.

Στις 13 έδρες είναι το καταλωνικό ERC ενώ μικρότερα κόμματα μοιράζονται άλλες 32 έδρες.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που αποκαλύπτει την κούραση του εκλογικού σώματος από τις τέσσερις αναμετρήσεις (πέντε αν προσθέσουμε και τις ευρωεκλογές) σε τέσσερα χρόνια.

Η συμμετοχή έπεσε από το 75% τον Απρίλιο σε 69%, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική  αποχή  ψηφοφόρων από τη διαδικασία. Οι Σοσιαλιστές, για παράδειγμα, αν και σε επίπεδο ποσοστών διατήρησαν τις δυνάμεις τους (28,7% τον Απρίλιο και 28% χθες), έχασαν πάνω από 700.000 ψήφους.

Εκκληση Σάντσεθ σε όλους – πλην ακροδεξιών

Στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η επόμενη ημέρα θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια από τα κόμματα για την άρση του αδιεξόδου. Πολύ σημαντικός ο αστερίσκος που έβαλε ο Σάντσεθ: όλα τα κόμματα πλην του ακροδεξιού Vox.

Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει «σταθερή και προοδευτική» κυβέρνηση και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα –εκτός από εκείνα που διασπείρουν το μίσος – «να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση».

Το Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα κάνει το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Και από την πλευρά του, ο ηγέτης των Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές. Σε δηλώσεις του αργά την Κυριακή διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κατάρρευση του κόμματος, ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα και θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο το κόμμα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης.

Σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δηλώνει τώρα ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν μια τέτοια λύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...