311
Ο βασιλιάς Φελίπε στον Πύργο του Αϊφελ, την προηγούμενη εβδομάδα, στην τελετή μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας | REUTERS

Ισπανία: Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του, Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 10:46
Ο βασιλιάς Φελίπε στον Πύργο του Αϊφελ, την προηγούμενη εβδομάδα, στην τελετή μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας
|REUTERS

Ισπανία: Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του, Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 10:46

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ισπανία με το «δώρο» 100 εκατ. δολαρίων στον Χουάν Κάρλος από τους Σαουδάραβες, το 2008, ο γιος του, βασιλιάς Φελίπε, ανακοίνωσε ότι αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του και ότι του έκοψε την ετήσια επιχορήγηση, ύψους 194.000 ευρώ.

Ο Φελίπε προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να πάρει αποστάσεις από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πατέρας του.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Φελίπε αποποιείται την κληρονομιά του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένων «όποιων περιουσιακών στοιχείων, επενδύσεων ή οικονομικών δομών των οποίων η προέλευση, τα χαρακτηριστικά ή ο σκοπός δεν είναι σύμφωνα με τον νόμο».

Ο Χουάν Κάρλος έχει νομική ασυλία στην Ισπανία, για αυτό και η βουλή δεν ενέκρινε την έναρξη εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

Ομως, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στο εξωτερικό, καθώς εισαγγελείς ερευνούν τις πιθανές σχέσεις του με δύο ιδρύματα που είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο βασιλιάς Φελίπε, στην ανακοίνωση, ανέφερε ότι δεν έχει καμία γνώση ότι έχει οριστεί δικαιούχος του Zagatka, ενός ιδρύματος που είναι δηλωμένο στο Λιχτενστάιν. Το ίδρυμα έχει δημιουργηθεί από τον Αλβάρο ντε Ορλεανς, ξάδελφο του Χουάν Κάρλος, που πρόσφατα είχε παραδεχθεί μιλώντας στην El Pais ότι έχει χρηματοδοτήσει πολλές πτήσεις με ιδιωτικά τζετ για τον τέως βασιλιά, όσο ήταν στον θρόνο αλλά και μετά την αποχώρησή του. Αρνήθηκε όμως ότι ο Χουάν Κάρλος είχε πρόσβαση στα χρήματα του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το παλάτι, ο βασιλιάς Φελίπε έμαθε πέρυσι ότι έχει κατονομαστεί ως δικαιούχος άλλου ιδρύματος, του Lucum, με έδρα τον Παναμά και ότι απευθύνθηκε σε συμβολαιογράφο, προκειμένου να κόψει κάθε πιθανή σύνδεση μαζί του.

Ελβετός εισαγγελέας ερευνά έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμού του Lucum. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας χορήγησε –σύμφωνα με δημοσιεύματα– 100 εκατομμύρια δολάρια στο Lucum το 2008. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε από τον Χουάν Κάρλος, σύμφωνα με την Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...