296
Ο Χουάν Κάρλος σε δημόσια εμφάνισή του τον Ιούνιο του 2019 | REUTERS

Ισπανία: Η Βουλή δεν θέλει να διερευνηθεί η «δωρεά» 100 εκατ. των Σαουδάραβων στον Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 13:17
Ο Χουάν Κάρλος σε δημόσια εμφάνισή του τον Ιούνιο του 2019
|REUTERS

Ισπανία: Η Βουλή δεν θέλει να διερευνηθεί η «δωρεά» 100 εκατ. των Σαουδάραβων στον Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 13:17

Η ισπανική βουλή σταμάτησε την έρευνα για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες στη χώρα με την αποκάλυψη για «δωρεά» 100 εκατ. δολαρίων στον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος από τους Σαουδάραβες, το 2008.

Την διερεύνηση της «δωρεάς» ζήτησαν βουλευτές της Αριστεράς και τοπικών κομμάτων μαζί με τους Ποδέμος, μετά τις αποκαλύψεις ελβετικών ΜΜΕ.

Η επιτροπή του ισπανικού κοινοβουλίου που επιβλέπει το έργο της Κάτω Βουλής, απέρριψε την πρόταση να διερευνηθούν τόσο η μεταφορά 100 εκατ. δολαρίων στον Χουάν Κάρλος όταν ήταν ακόμα βασιλιάς, όσο και η μεταφορά στη συνέχεια, από τον ίδιο, 65 εκατ. δολαρίων στην τότε φίλη του, Κορίνα Λάρσεν ή Βιτγκεστάιν, με την οποία διατηρούσε ερωτικές σχέσεις από το 2004 έως το 2010.

Οπως αναφέρουν οι Times, κατά της πρότασης ψήφισαν τα μέλη των Σοσιαλιστών, του Λαϊκού Κόμματος και του εθνικιστικού κόμματος Vox.

Οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση των Ποδέμος επειδή ο πρώην βασιλιάς, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, χαίρει ασυλίας.

Από την ισπανική Δικαιοσύνη, επίσης, διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί το κατά πόσον η δωρεά των Αράβων προς τον Χουάν Κάρλος σχετίζεται με το υψηλό κοντράτο (αξίας 6,7 δισ. δολ.) που συνήψε το 2011 το σαουδαραβικό κράτος με ισπανικές εταιρείες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Μέκκας με τη Μεντίνα.

Η Λάρσεν που διαμένει στο Λονδίνο, είχε δηλώσει το 2018, ότι ο Κάρλος την χρησιμοποίησε για να κρύψει την αμοιβή του για αυτό το συμβόλαιο των ισπανικών εταιρειών με τους Σαουδάραβες, η οποία ανέρχετο σε δεκάδες εκατ. δολάρια.

Αργότερα, την ίδια χρονιά, δήλωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών της είχε πει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της, αν μιλήσει δημόσια για την σχέση της με τον βασιλιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...