248
Πυροσβεστικό αεροπλάνο παλεύει με τις φλόγες στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στην Ισπανία | EPA/Domenech Castello

Ισπανία: Εκκληση στην Παναγία των Καταιγίδων για την πολυπόθητη βροχή

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 13:37
Πυροσβεστικό αεροπλάνο παλεύει με τις φλόγες στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στην Ισπανία
|EPA/Domenech Castello

Ισπανία: Εκκληση στην Παναγία των Καταιγίδων για την πολυπόθητη βροχή

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 13:37

Μετά από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2022 με χιλιάδες πυρκαγιές να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις στη χώρα, η Ισπανία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ξηρασίες της, καθώς ο χειμώνας δεν έφερε τις βροχοπτώσεις που όλοι ήλπιζαν.

Ηδη ξεκίνησαν οι δασικές πυρκαγιές, καθώς περισσότερα από 40.000 στρέμματα έχουν καεί στην ανατολική Ισπανία, στην επαρχία της Καστεγιόν, αναγκάζοντας 1.500 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην περιοχή, που βρίσκεται βόρεια της Βαλένθια, επιχειρούν 700 πυροσβέστες, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Στο ορεινό χωριό Λ’Εσπουνιόλα, της επαρχίας, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχει βρέξει εδώ και τρία χρόνια. Για αυτό αποφάσισαν να καταφύγουν στα Θεία, και συγκεκριμένα στην Παναγία των Καταιγίδων, που εορτάζεται στην περιοχή.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 500 κάτοικοι συμμετείχαν σε λιτανεία στον ομώνυμο ναό ζητώντας την παρέμβαση της Παναγίας για να βρέξει.

Ο Ζοσέπ Σέρα, που καλλιεργεί σιτηρά και έχει φάρμα με κοτόπουλα στο χωριό, δήλωσε απελπισμένος, μιλώντας στην El Pais. «Την περασμένη Παρασκευή, έστειλα μήνυμα σε μία ομάδα στο WhatsApp, λέγοντας ότι πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα για να βρέξει, αλλιώς θα καταστραφούμε».

Ο Λόρενθ Τορεμπαντέγια, αγρότης στον οποίο ανήκει η γη γύρω από τον ναό, είπε ότι έχει να γίνει λιτανεία εκεί εδώ και 40 χρόνια.

Στο πλευρό των κατοίκων έσπευσε ο μητροπολίτης της Σολσόνα, που πρωτοστάτησε στη λιτανεία, με τους πιστούς να μεταφέρουν το άγαλμα της Παναγίας από την εκκλησία στο χωριό.

Οι δεξαμενές στην Καταλονία είναι γεμάτες μόνο κατά το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους, υποχρεώνοντας τις αρχές να εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση νερού, σε μία περιοχή με έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...