480
O εμβληματικός βρετανός παρουσιαστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι αισιόδοξος | Chathamhouse

Ατένμπορο: «Ο κόσμος αλλάζει συνήθειες για το πλαστικό»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 09:30
O εμβληματικός βρετανός παρουσιαστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι αισιόδοξος
|Chathamhouse

Ατένμπορο: «Ο κόσμος αλλάζει συνήθειες για το πλαστικό»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 09:30

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε αλλάξει συμπεριφορά, σοβαρά το πιστεύω», λέει σε συνέντευξή του στο BBC ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη ρύπανση από πλαστικό «εξαιρετικά δυσάρεστη» και «τραγική», τονίζει όμως ότι αυξάνεται η επίγνωση του κόσμου για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον. «Νομίζω ότι αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ο κόσμος ξυπνά για αυτό που κάναμε στον πλανήτη», είπε.

Ο Σερ Ντέιβιντ έκανε τις δηλώσεις με αφορμή τη νέα μεγάλη διάκριση, το «Chatham House Prize» που πήρε αυτός και η Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC (NHU), για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Blue Planet II».

To Chatham House είναι μία δεξαμενή σκέψης (think tank) διεθνών σχέσεων με έδρα το Λονδίνο και απονέμει το βραβείο της σε ανθρώπους ή οργανισμούς, που με τη σημαντική συμβολή τους βελτιώνουν τις διεθνείς σχέσεις.

Ο διευθυντής του, Ρόμπιν Νίμπλετ, περιέγραψε τη ρύπανση από πλαστικά ως μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί όλου του κόσμου. «Ο Σερ Ντέιβιντ και η Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC έχουν διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο, βοηθώντας το θέμα να μπει ψηλά στη δημόσια ατζέντα. Το “Blue Planet II” προκάλεσε παγκόσμια ανταπόκριση και σε αυτό οφείλονται ξεκάθαρα αλλαγές στις συμπεριφορές, αλλά και νέες πολιτικές», τόνισε.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς τα πλαστικά αντικείμενα, που το βάρος τους υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια τόνους, παρασύρονται στους ωκεανούς και προκαλούν κάθε χρόνο θανάτους σε ένα εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ντοκιμαντέρ, ήταν το άλμπατρος που έδινε στο νεογέννητό του τροφή από πλαστικό, κάτι που ενδεχομένως να προκαλούσε τον θάνατό του.

Από την πλευρά του, ο Τζούλιαν Εκτορ, επικεφαλής της NHU, πιστεύει ότι το ντοκιμαντέρ χτύπησε τις ευαίσθητες χορδές του κοινού επειδή πρόβαλε την καταστροφική αλληλεπίδραση του πλαστικού με τον φυσικό κόσμο. «Είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με το κοινό μας, του παρέχουμε σύνδεση με τις ιστορίες ζωής που προβάλλουμε, τις συμπεριφορές, τα σχέδια που έχουν αυτά τα ζώα και πώς το πλαστικό μπαίνει στον δρόμο της ζωής τους και μειώνει την επιβίωση των νεοσσών», συμπληρώνει.

«Μιλήσαμε στο πατρικό ένστικτο των ανθρώπων και όπως φάνηκε το παρακινήσαμε να αναλάβει δράση», σχολιάζει ο Σερ Ντέιβιντ. Το καλό είναι ότι «είναι ακόμα η αρχή και οι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις μπορούν ήδη να δουν αυτό που συμβαίνει. Και είναι κάτι που ξεκάθαρα βλέπουμε να προκαλείται στον φυσικό κόσμο και να έχει τρομακτικά αποτελέσματα. Και όλοι μαζί μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε».

Επίσης, υποστήριξε ότι χρειάζεται να εφευρεθούν νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων. «Πρέπει να μάθουμε πώς να ανακυκλώνουμε αυτό το τραγικό υλικό, σίγουρα από τη στιγμή που το εφηύραμε θα πρέπει να υπάρχει και τρόπος να μπορούμε να το διαχειριστούμε, να διαχειριστούμε τα βουνά του φρικτού αυτού υλικού», είπε ο Σερ Ντέιβιντ.

Για το βραβείο υποψήφιοι ήταν επίσης ο Αμπί Αχμέντ, πρωθυπουργός της Αιθιοπίας που πρόσφατα πήρε το Νομπέλ Ειρήνης και η Κάτριν Γιακομπσντότιρ, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, για τις προσπάθειές της υπέρ της ισότητας των δύο φύλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...