663
Ο αμερικανός πρόεδρος και το χάπι με τη μορφή του | Indiana State Police

ΗΠΑ: Χάπια «έκσταση» με τη μορφή του… Τραμπ κατέσχεσε η Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 18:03
Ο αμερικανός πρόεδρος και το χάπι με τη μορφή του
|Indiana State Police

ΗΠΑ: Χάπια «έκσταση» με τη μορφή του… Τραμπ κατέσχεσε η Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 18:03

Χαρτί τουαλέτας, μια αεροπορική εταιρεία, ουρανοξύστες, γραβάτες, κρασιά, φιλέτα. Ξεχνάμε κάτι; Πιθανώς ναι. Το βέβαιο είναι ότι η εμπορική ονομασία «Τραμπ» έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση εμπορικών αγαθών κάθε είδους, μορφής και γεύσης.

Κι εκεί που πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει όλα, η αμερικανική αστυνομία -σύμφωνα με τον Guardian– ανακάλυψε πρόσφατα πως ακόμη ένα νέο προϊόν επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την εικόνα του αμερικανού προέδρου: χάπια του ναρκωτικού «έκσταση».

Η Αστυνομία στην πολιτεία Ιντιάνα, λοιπόν, κατέσχεσε τον Ιούνιο μικρά δισκία, πορτοκαλί χρώματος, κομμένα σε σχήμα παρόμοιο με εκείνο του κεφαλιού του μεγιστάνα, ενώ στο πίσω μέρος τους γράφουν «Great Again». Πρόκειται, προφανώς, για κλείσιμο του ματιού προς τους χρήστες τους, αφού η φράση παραπέμπει στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου («Make America Great Again»).

Οι φωτογραφίες των δισκίων του ναρκωτικού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την αστυνομία της Ιντιάνας, προκάλεσαν άφθονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές από τις οποίες είχαν μια γερή δόση μαύρου χιούμορ. Και αλήθειες…

«Σου υπόσχονται τη νιρβάνα, αλλά καταλήγεις να έχεις κατάθλιψη και άδειες τσέπες», σχολίασε κάποιος μέσω Twitter. Ένας δεύτερος προειδοποίησε τους επίδοξους αγοραστές να μείνουν μακριά από αυτά τα χάπια: περιέχουν «ψέματα και μίσος. Άσχημο τριπ, φιλαράκι».

Αρκετοί διακινητές του συγκεκριμένου ναρκωτικού επιλέγουν -συχνά- πρωτότυπα σχήματα και χρώματα για να προσελκύουν την προσοχή των χρηστών και να αυξήσουν -εννοείται- την εμπορικότητά του.

 

Οι δύο όψεις του χαπιού - με το πρόσωπο του Τραμπ και με παραλλαγή του συνθήματός του (Indiana State Police)
Οι δύο όψεις του χαπιού – με το πρόσωπο του Τραμπ και με την παραλλαγή του συνθήματός του (Indiana State Police)

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε χάπια έκσταση με τη μορφή του Τραμπ. Περίπου 5.000 δισκία έκστασης με το σχήμα του κεφαλιού του αμερικανού προέδρου είχαν κατασχεθεί στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2017, λίγο πριν μοσχοπωληθούν σε πολίτες και γίνουν υποχείρια του χαπιού που εμπεριέχει (και) MDMA.

Τι είναι το ναρκωτικό MDMA;

Η ναρκωτική ουσία «MDMA» (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη) δημιουργήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck το 1912 και είναι γνωστότερη ως «έκσταση».

Χρησιμοποιήθηκε το 1953 από τον στρατό των ΗΠΑ σε ψυχολογικά πολεμικά τεστ και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στη δεκαετία του ‘60 ως ψυχοθεραπευτικό φάρμακο για να «μειώνει τις αναστολές». Από τη δεκαετία του ‘70 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως «ναρκωτικό των πάρτι».

Για την ακρίβεια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, το MDMA διαφημιζόταν ως «το πιο καυτό πράγμα στη συνεχή αναζήτηση της ευτυχίας μέσω της χημείας» και το «ναρκωτικό της μόδας» για τα πάρτι του Σαββατοκύριακου. Όντας ακόμη νόμιμο ναρκωτικό το 1984, το MDMA διατίθετο στην αγορά με το όνομα «έκσταση», αλλά το 1985 απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας.

Χάπια έκσταση σε πολλά σχέδια και χρώματα (wikipedia commons)
Χάπια έκσταση με πολλά σχέδια και χρώματα (wikipedia commons)

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, ο όρος «έκσταση» χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην προώθηση ναρκωτικών από εμπόρους που πουλούσαν ναρκωτικά «τύπου έκσταση» τα οποία μπορεί να περιείχαν πολύ λίγο ή καθόλου MDMA. Και ενώ το MDMA από μόνο του μπορεί να προκαλέσει επιζήμιες παρενέργειες, αυτό που ονομάζεται «έκσταση» σήμερα μπορεί να περιέχει ένα ευρύ μείγμα ουσιών –από LSD, κοκαΐνη, ηρωίνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες μέχρι ποντικοφάρμακο, καφεΐνη, αντιπαρασιτικό σκύλων κ.λπ. Παρά τα χαριτωμένα λογότυπα ή το πρόσωπο του Τραμπ, που βάζουν στα χάπια οι έμποροι ναρκωτικών, αυτό που κάνει το «έκσταση» ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι ο χρήστης ποτέ δεν ξέρει πραγματικά τι παίρνει. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι χρήστες αυξάνουν τη δόση αναζητώντας να φτιαχτούν όπως κάποια προηγούμενη φορά, χωρίς να γνωρίζουν ότι ίσως να παίρνουν έναν εντελώς διαφορετικό συνδυασμό ναρκωτικών.

Το «έκσταση», συνήθως, κυκλοφορεί σε μορφή δισκίου, αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί με ένεση ή με άλλους τρόπους. Το υγρό «έκσταση» είναι στην πραγματικότητα GHB (υδροξυβουτυρικό οξύ), ένα κατασταλτικό του νευρικού συστήματος – ουσία που μπορεί επίσης να βρεθεί σε καθαριστικά αποχετεύσεων, προϊόντα αφαίρεσης δαπέδων ή διαλυτικές ουσίες για λίπη ή γράσα.

Όποια μορφή, λοιπόν, πέραν του Τραμπ, του δώσουν, αυτό το χάπι δεν θα γίνει ποτέ χαριτωμένο και θα παραμείνει για πάντα θανάσιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...