370
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στη Βιρτζίνια, έξω από το σπίτι του συντηρητικού δικαστή Σάμιουελ Αλίτο | REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Βροχή προσφυγών υπέρ των αμβλώσεων σε πολιτειακά δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:06
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στη Βιρτζίνια, έξω από το σπίτι του συντηρητικού δικαστή Σάμιουελ Αλίτο
|REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Βροχή προσφυγών υπέρ των αμβλώσεων σε πολιτειακά δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:06

Δικαστής της Λουιζιάνας ανέστειλε τη Δευτέρα, προσωρινά, την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε αυτήν την πολιτεία, μετά την πρόσφατη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Αλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο, η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται σε πολιτειακά δικαστήρια.

Στη Λουιζιάνα, φοιτητές της Ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά «αόριστοι», καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε χθες την ισχύ των νόμων αυτών έως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουλίου.

«Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στη Λουιζιάνα», έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες.

«Κάθε μέρα κατά την οποία μια κλινική είναι ανοιχτή, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιας», τόνισε η πρόεδρος του κέντρου, Νάνσι Νόρθαπ.

Η νίκη αυτή μπορεί να είναι μόνον βραχυπρόθεσμη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ».

Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Στη Γιούτα, δικαστήριο ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ισχυρής ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Αυτό αποτελεί «μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνον για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης», σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει το Σύνταγμα της πολιτείας.

Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στη Φλόριντα από τους αρνητές νόμου που μειώνει στις 15 εβδομάδες το νόμιμο περιθώριο που δίνεται για μια εθελούσια διακοπή της κύησης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή.

Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Αϊνταχο, το Τέξας και το Μισισίπι, από όπου ξεκίνησε η υπόθεση που κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού Νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται, αργά ή γρήγορα, να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...