340
Ο Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις στον Λευκό Οίκο, την ημέρα που έθεσε το βέτο | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το πρώτο βέτο του Τζο Μπάιντεν σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 11:00
Ο Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις στον Λευκό Οίκο, την ημέρα που έθεσε το βέτο
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το πρώτο βέτο του Τζο Μπάιντεν σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 11:00

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε για πρώτη φορά στη θητεία του χρήση του προεδρικού βέτο, απορρίπτοντας νόμο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο νόμος περιόριζε τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνονται αποφάσεις για επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι το κείμενο, το οποίο απορρίπτει τον συνυπολογισμό περιβαλλοντικών κριτήριων, κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG για συντομία) στις οικονομικές αποφάσεις, απειλούσε «την αποταμίευση για τις συντάξεις καθιστώντας παράνομη την συνεκτίμηση των παραγόντων κινδύνου».

Το νομοσχέδιο έβαζε στο στόχαστρο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο, το οποίο προβλέπει τον συνυπολογισμό των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα κοινωνικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις των ταμείων.

Οι επενδύσεις αυτές γίνονται σε εταιρείες που αποδεδειγμένα δεν συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και διακρίνονται για την άριστη εταιρική τους διακυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, αλλά και στη Γερουσία, όπου την έχουν οι Δημοκρατικοί. Ομως, δύο γερουσιαστές των Δημοκρατικών, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο ένας είναι ο γνωστός για τις προτιμήσεις του στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Τζο Μάντσιν, από τη Δυτική Βιρτζίνια, ο οποίος αποτελεί συχνά πονοκέφαλο για τον Μπάιντεν. Ο άλλος είναι ο Τζον Τέστερ από τη Μοντάνα. Και οι δύο θα είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους το 2024, σε συντηρητικές πολιτείες.

«Οποιος διαχειρίζεται τη σύνταξή σας θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τις οικονομίες σας που κερδίζετε με τον ιδρώτα σας, είτε αυτό αρέσει στη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είτε όχι», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε βουλευτή της σκληρής πτέρυγας της αμερικανικής Δεξιάς.

Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο αυτό.

Το νομοσχέδιο που απορρίφθηκε τη Δευτέρα είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Το να εμποδίζονται άνθρωποι να λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, θα βλάψει τις αποταμιεύσεις τους», ανέφερε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, η Sierra Club.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν υποσχεθεί ότι θα καταργήσουν το μέτρο του υπουργείου Εργασίας από την πρώτη στιγμή που θα αποκτούσαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...