291
| Shutterstock

ΗΠΑ και Κίνα καθ’ οδόν προς νέο Ψυχρό Πόλεμο (με θερμά επεισόδια κιόλας) #1

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:34

ΗΠΑ και Κίνα καθ’ οδόν προς νέο Ψυχρό Πόλεμο (με θερμά επεισόδια κιόλας) #1

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:34

Τι θα γίνει; Οι Αμερικανοί θα «βγάλουν το βύσμα» της Huawei; Οι Κινέζοι θα βαδίσουν ξανά σε κάποια καινούργια Μακρά Πορεία με νεκραναστημένα «αντιιμπεριαλιστικά» χαρακτηριστικά; Η παγκόσμια οικονομία θα γονατίσει από τον καβγά τους;

Τον «εκκολαπτόμενο σινο-αμερικανό Ψυχρό Πόλεμο» κρίνει ως «βασική πηγή αβεβαιότητας για τη σημερινή παγκόσμια οικονομία» ο Νούριελ Ρουμπινί, διάσημος για την επιτυχή πρόβλεψη της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, σε μακροσκελή ανάλυσή του στο Project Syndicate. Μάλιστα φρονεί ότι τα αποτελέσματα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Γης θα είναι πλανητικών διαστάσεων, καθώς μπορεί να προκληθεί «παγκόσμια ύφεση και, στη συνέχεια, οικονομική κρίση από το 2020».

Ο Ρουμπινί στρέφει το ενδιαφέρον του στη σύνοδο των G20 που θα γίνει στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28-29 Ιουνίου και στις εκεί διμερείς επαφές Ντόναλντ Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ. Τυχόν «ναυάγιο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει σταδιακή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης», με τις προαναφερθείσες διεθνείς επιπτώσεις.

Ο αρθρογράφος εξετάζει τρία σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης μέχρι το τέλος του 2020, όταν στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

  1. Εκεχειρία ή ένα modus vivendi, με διαπραγματεύσεις περί το τέλος του έτους.
  2. Ψυχροπολεμική κλιμάκωση εντός του έτους, με θερμά επεισόδια μάλιστα.
  3. Ούτε συμφωνία, ούτε ταχεία κλιμάκωση: διαχείριση.

Ο Ρουμπινί κρίνει ότι «το τρίτο σενάριο είναι το πλέον πιθανό για τώρα» και για διαφόρους λόγους. Αλλά αυτό το σενάριο της διαχείρισης δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό και εύκολα μπορεί έπειτα από λίγους μήνες να μετατραπεί σε κάποιο από τα δύο άλλα, με περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο νέος Ψυχρός Πόλεμος (με θερμά διαλείμματα).

Το Protagon εξασφάλισε από το Project Syndicate τα δικαιώματα για την παρουσίαση του άρθρου στην ελληνική γλώσσα και παραθέτει παρακάτω το πλήρες κείμενο του αμερικανού οικονομολόγου και πανεπιστημιακού.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ:

Η επερχόμενη σινο-αμερικανική σύγκρουση→

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...