859
Ο... «ειδικός διαμεσολαβητής» Τζάρεντ Κούσνερ, ανάμεσα στον Τραμπ και τον Νετανιάχου | Reuters

Ο αραβικός κόσμος απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2019, 13:30
Ο... «ειδικός διαμεσολαβητής» Τζάρεντ Κούσνερ, ανάμεσα στον Τραμπ και τον Νετανιάχου
|Reuters

Ο αραβικός κόσμος απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2019, 13:30

Οι ΗΠΑ έδωσαν στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου για το Μεσανατολικό και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε κάποιες βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου, που φέρει τη σφραγίδα του γαμπρού του αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και στηρίζεται στη προσέλκυση διεθνών επενδύσεων για τους Παλαιστίνιους για την βελτίωση των υποδομών και της διακυβέρνησης στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο προβλέπει αρχικά την ίδρυση ενός παγκόσμιου επενδυτικού ταμείου, με στόχο την ανόρθωση της παλαιστινιακής οικονομίας, αλλά και των οικονομιών των γειτονικών αραβικών χωρών και την δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου 5 δισ. δολαρίων για την διασύνδεση της Δυτικής Όχθης με την Λωρίδα της Γάζας.

Το αναφερόμενο οικονομικό σχέδιο που περιλαμβάνει 179 επιχειρηματικές δράσεις και δράσεις κατασκευής υποδομών αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ίδιο τον γαμπρό του αμερικανού προέδρου την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπαχρέιν, απουσία των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, το, τρόπον τινά, οικονομικό-ειρηνευτικό «όραμα» της κυβέρνησης Τραμπ αντιμετωπίζεται ήδη με περιφρόνηση και χλεύη από το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, κυρίως εξαιτίας έλλειψης ενός σαφούς περιγράμματος για την πολιτική λύση του φλέγοντος ζητήματος.

Όπως σημειώνει εκτενές δημοσίευμα του Reuters, από το Σουδάν ως το Κουβέιτ, γνωστοί αναλυτές αλλά και απλοί πολίτες αντιμετωπίζουν τις προτάσεις του Κούσνερ με εκφράσεις όπως «κολοσσιαίο χάσιμο χρόνου» και «θνησιγενείς προτάσεις».

«Αρχίστε από την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, από τον τερματισμό της αρπαγής της γης μας από το Ισραήλ, των πόρων μας και των χρημάτων μας, δώστε μας την ελευθερία κίνησης και τον έλεγχο των συνόρων μας, του εναέριου χώρου μας, των χωρικών μας υδάτων…και στην συνέχεια φροντίστε να στήσετε μία δυναμική και εύρωστη οικονομία για εμάς, ως ελεύθερο και κυρίαρχο λαό», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Οι πατρίδες δεν πωλούνται, ακόμη και για όλα τα λεφτά στον κόσμο», εξήγησε ο Γκαμάλ Φάχμι, αιγύπτιος αναλυτής. «Αυτό το σχέδιο είναι πνευματικό προϊόν ανθρώπων που κάνουν αγοραπωλησίες ακινήτων, όχι πολιτικών. Ακόμη και αραβικά κράτη που χαρακτηρίζονται μετριοπαθή δεν είναι σε θέση να εκφράσουν ανοικτά υποστήριξη σε αυτό».

Αλλά και για τον Σαρκίς Ναούμ της λιβανέζικης εφημερίδας Ενάχαρ, «αυτό το οικονομικό σχέδιο, όπως και άλλα, δεν θα επιτύχει διότι δεν έχει πολιτικά θεμέλια».

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απορρίπτει το σχέδιο του Κούσνερ, κάνει λόγο για «αόριστες υποσχέσεις» κι επιμένει ότι μόνο μια πολιτική λύση θα διευθετήσει το Μεσανατολικό.

Για την ΟΑΠ, «η αμερικανική κυβέρνηση απλά αποπειράται να δωροδοκήσει τους Παλαιστίνιους ώστε να αποδεχθούν την ισραηλινή κατοχή».

Για τον Τζαουάντ αλ Ανάνι, ιορδανό πολιτικό και πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, η καχυποψία είναι το κυρίαρχο στοιχείο, μετά τις αποφάσεις του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και να αναγνωρίσει την προσάρτηση μέρους των Υψιπέδων του Γκολάν.

«Αυτή είναι μια προσέγγιση χωρίς ισορροπία: βασίζεται στο ότι οι Παλαιστίνιοι είναι η πιο ευάλωτη πλευρά και άρα αυτοί που θα υποκύψουν ευκολότερα στην πίεση», τονίζει.

«Όλη η περιοχή γυρίζει χρόνια πίσω», προσθέτει.

Άραβες αναλυτές χαρακτηρίζουν το σχέδιο μια προσπάθεια εξαγοράς όσων εναντιώνονται στην ισραηλινή κατοχή, μια απόπειρα δωροδοκίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο Αζάμ Χουνέιντι, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας, της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει με ευθύτητα πως «το οικονομικό σχέδιο είναι το πωλητήριο της Παλαιστίνης με την ταμπέλα της ευημερίας σε αντάλλαγμα για την ειρήνη και χωρίς να επιστρέφεται ούτε τετραγωνικό μέτρο γης (…) με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να το επωμίζονται αραβικά κράτη του Κόλπου. Η αμερικανική κυβέρνηση πάει να κλείσει μια συμφωνία με λεφτά των Αράβων».

Για τον Μοχάναντ Χατζί Αλί, συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, «το σχέδιο αυτό θα αποτύχει και θα ωφελήσει αντίπαλους των ΗΠΑ στην περιοχή», όπως τόνισε, υπονοώντας το Ιράν.

Αλλά ακόμα και στον Περσικό Κόλπο, η υποστήριξη στο σχέδιο του Κούσνερ είναι περιορισμένη.

Για τον Μάτζεντ αλ Ανσάρι, καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κατάρ, το σχέδιο του Κούσνερ «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Η ιδέα ότι θα περάσουμε από την προσφορά εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη στην προσφορά χρημάτων με αντάλλαγμα την ειρήνη είναι προσβλητική για όσους υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση», επισήμανε.

«Είναι πολύ σαφές ότι η ιδέα του Κούσνερ είναι να πληρωθούν οι Παλαιστίνιοι για να δεχθούν την κατοχή όλων των εδαφών τους από το Ισραήλ και να μην γίνει καμία παραχώρηση στους Παλαιστίνιους», επισημαίνει.

Για τον Αμπντουλχάλεκ Αμπντούλα, πολιτικό επιστήμονα στα Εμιράτα, οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να απορρίψουν το σχέδιο του Κούσνερ, διότι δεν εκπληρώνει καν ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτούς.

«Το σχέδιο δεν έχει ευχάριστη γεύση ούτε για το ευρύτερο ακροατήριο στην περιοχή. Αφορά το ξεπούλημα μιας δίκαιης υπόθεσης», επισήμανε.

«Οι χώρες του Κόλπου θα δυσκολευτούν να το επιβάλλουν στους Παλαιστίνιους. Θα δυσκολευτούν να τους πείσουν (…). Δεν είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος έπειτα από τόσα χρόνια πολέμου και αγώνα».

Οι προτάσεις του Κούσνερ για την οικονομία θα συζητηθούν στη Μανάμα, σε μια σύνοδο που οργανώνουν οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν, την 25η και την 26η Ιουνίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θα την μποϊκοτάρει.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσκαλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα πάνε, όπως και απεσταλμένοι των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Μαρόκου.

Ο Λίβανος και το Ιράκ δεν συμμετέχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...