493
Φιαλίδια με διάφορα εμβόλια κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ελεύθερη η επιλογή μάρκας εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 14:44
Φιαλίδια με διάφορα εμβόλια κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ελεύθερη η επιλογή μάρκας εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 14:44

Πράσινο φως στην ελεύθερη επιλογή όποιου εμβολίου για τον κορονοϊό επιθυμούν να λάβουν οι πολίτες, ως ενισχυτική δόση, έδωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Με το μέτρο αυτό, γίνεται η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους πολίτες να επιλέξουν ποια μάρκα του εμβολίου θα κάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson θα μπορούν να επιλέξουν το ίδιο, ή Pfizer ή Moderna. Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι έχουν κάνει Pfizer ή Moderna μπορούν είτε να κάνουν το ίδιο, είτε να επιλέξουν οποιοδήποτε άλλο έχει εγκριθεί από την FDA, όπως γράφουν οι New York Times.

Δεδομένο είναι ότι πλέον επιτρέπεται η ανάμειξη διαφορετικής μάρκας, ακόμη και τεχνολογίας εμβολίου, αρκεί να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Στη χώρα μας, η ενισχυτική δόση για όσους έχουν κάνει Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα γίνεται υποχρεωτικά με το εμβόλιο της Pfizer (εδώ), χωρίς καμία ελεύθερη επιλογή του πολίτη.

Αναφορικά με όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποιο ή ποια εμβόλια θα κάνουν την ενισχυτική δόση (εδώ) οι πολίτες.

Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενδέχεται να είναι καλύτερο να λάβουν μια αναμνηστική δόση με διαφορετικό εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων τους.

Αυτό ίσως εφαρμοστεί σύντομα και στην Ελλάδα, καθώς όπως φάνηκε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ανά μάρκα (εδώ), το μονοδοσικό της Johnson & Johnson «υπολείπεται ελαφρά έναντι των υπολοίπων», όπως τόνισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τη στιγμή, πάντως, που οποιοσδήποτε συνδυασμός είναι αποτελεσματικός, η επιλογή μάρκας εμβολίου αποτελεί μία σημαντική κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θα κάνει τους πολίτες να αισθανθούν μεγαλύτερη ελευθερία.

Στους δύο μήνες η ενισχυτική του Johnson & Johnson, στους έξι για Pfizer και Moderna

Στις ΗΠΑ, όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson, τουλάχιστον πριν από δύο μήνες, μπορούν μετά την απόφαση της FDA να λάβουν μία επιπλέον δόση, είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με αυτά της Moderna ή της Pfizer.

Αναφορικά με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer, η ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει στις ΗΠΑ έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και προς το παρόν μόνο για όσους είναι άνω των 65 ετών, όσους λόγω της εργασίας τους έχουν μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό, αλλά και σε αυτούς που είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών και κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Μεταξύ των ατόμων που θεωρείται ότι εκτίθενται συχνά στον κορονοϊό είναι oι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι υγειονομικοί, οι κρατούμενοι στις φυλακές και όσοι διαμένουν σε καταφύγια για αστέγους.

Η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna θα γίνεται με τη μισή δόση (50 μικρογραμμάρια, έναντι 100 στις δύο πρώτες δόσεις), ενώ με της Pfizer με ολόκληρη δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...