587
| REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 21:54
|REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 21:54

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων κρατικών εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τα έγγραφα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου.

Οι κατηγορίες αφορούν στον τρόπο που χειρίστηκε ο Τραμπ διαβαθμισμένο υλικό που πήρε μαζί του στο σπίτι του στη Φλόριντα, στο Μαρ-α-Λάγκο, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.

Μεταξύ των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του ήταν απόρρητοι φάκελοι με θέμα τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών.

Οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν περίπου 13.000 έγγραφα από το Μαρ-α-Λάγκο στην έρευνα που έκαναν το καλοκαίρι του 2022. Περίπου 100 από αυτά έφεραν την ένδειξη «απόρρητο», αν και ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα είχαν επιστραφεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι κράτησε τα έγγραφα επειδή τα αποχαρακτήρισε ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου
Και η τελευταία σελίδα που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ

«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απορρήτων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ενεπλάκη προσωπικά στη μεταφορά των εγγράφων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Σε μία από τις πρώτες του αντιδράσεις στην πλατφόρμα «Truth Social», ο Τραμπ επιχείρησε να στρέψει τους οπαδούς του κατά του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον οποίο αποκαλεί «ψυχικά διαταραγμένο», που «δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε καμία υπόθεση της Δικαιοσύνης».

Την Πέμπτη έχει κάνει μία ανάρτηση στην οποία με κεφαλαία γράμματα σημείωνε: «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!».

Παραιτήθηκαν δύο δικηγόροι του Τραμπ

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων του αμερικανού πρώην προέδρου Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι θα μπορούσε να συνδέεται με περαιτέρω νομικές επιπλοκές ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το Reuters.

«Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους. «Hταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί» περιορίστηκαν να προσθέσουν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Παραπέμφθηκε και συνεργάτης του αμερικανού πρώην προέδρου

Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε, εξάλλου, ότι ένας πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, παραπέμφθηκε επίσης για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο Νόουτα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Φέρεται ότι βοήθησε στη μεταφορά των χαρτοκιβωτίων που περιείχαν έγγραφα και άλλα αντικείμενα από την περίοδο που ο Τραμπ ήταν πρόεδρος.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά είχε δηλώσει στις Αρχές ότι δεν γνώριζε αν ο Τραμπ είχε κρατήσει απόρρητα έγγραφα, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι μετέφερε ορισμένα κιβώτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...